Wykonanie
Omlet to chyba jedna z najłatwiejszych potraw, i nie ma się czym martwić jeśli tylko to się potrafi :) Wszak możliwości przygotowania omleta jest chyba tak wiele, jak rodzajów pizzy.Moja propozycja jest bardzo prosta, tym niemniej gwarantuję doskonały smak, zapach i ucztę dla oczu ;)Prześliczne ziarenka z
przyprawy Piekło-Niebo ze sklepu Ziarenkowo nie tylko pięknie ozdabiają tę potrawę - one nadają jej cały ton! Są pikantne i ostre, a omlet jest idealnie zbalansowany zarówno pod kątem pikanterii jak i
słodyczy, której dodają mu soczyste
pomidory.Świetne, wartościowe śniadanie czy popołudniowa przekąska, zachęcam !
Składniki na 2 omlety o średnicy ok. 10 cm:1
jajko2 łyżki
mąki pszennej1/4 szklanki
mleka1 łyżeczka posiekanej
bazyliikilka czerwonych podłużnych
pomidorków1 mały
ogórek gruntowy
sól,
pieprz do smaku2 łyżki
przyprawy Piekło-Niebo ze sklepu Ziarenkowo2 łyżeczki
oliwyPrzygotowanie:Oddzielam
żółtko od
białka,
żółtko w miseczce dokładnie mieszam z
mlekiem i
mąką, doprawiam
solą i
pieprzem, dodaję
bazylię, dosypuję ziarenka z
przyprawy Piekło-Niebo, którą znajdziecie w Ziarenkowie .
Białko ubijam na dość sztywną pianę, delikatnie dodaję do masy z
żółtka, mieszam.
Pomidorki kroję w grube plastry ( ok. 1,5 cm). Na małą patelenkę ( u mnie średnica 10 cm) wylewam
oliwę, układam plastry
pomidorów, lekko je
solę i smażę przez 2-3 minuty. Wlewam połowę ciasta, posypuję ziarenkami Piekła-Nieba, układam plastry
ogórka i wlewam pozostałe ciasto, przykrywam pokrywką i na niewielkim ogniu smażę dotąd, aż powierzchnia ciasta się zetnie. Gotowy omlecik odwracam szybkim ruchem na talerz (
pomidorkami do góry). Posypuję
bazylią i ziarenkami.Przepis autorski.