ßßß Cookit - przepis na Papryka zapieczona z pomidorami, serem, jajkiem i oliwą truflową

Papryka zapieczona z pomidorami, serem, jajkiem i oliwą truflową

nazwa

Wykonanie

Zatłoczona, zakurzona, zakorkowana, zanieczszczona, taka właśnie w moich wyobrażeniach była Warszawa. Oczywiście te wyobrażenia zgadzają się rzeczywistością, ale po wyjeździe w plener do Warszawy moje nastawienie do stolicy zmieniło się.
Warszawa nocą, spacer po trakcie królewskim, wyprawa nad Wisłe o 1 w nocy, Warszawiacy niewiedzący jak dojechac do Łazienek, zaskakujące uliczki z nietypowymi miejscami i lokalami, chilloutowe bary z leżakami w centrum miasta, dach BUWu, restauracja Fenomenalna z hamakami i wiele innych ciekawych miejsc i przygód.
Jednym zdaniem pobyt w Warszawie zmienił moje zdanie na jej temat. A plener na który wybrałam się z Nat zaliczam do udanych. Pomimo tego, że czasu miałyśmy niewiele, udało nam zrobić parę prac.
A dzisiaj na śniadanie zainspirowana paprykami z farszem zapiekanymi pod serem babci Gienii zrobiłam papryki zapiekane z pomidorami, serem, jajkiem i oliwa truflowa.
Składniki:
- 1 papryka
- 1 mały pomidor
- 2 plasterki sera
- 2 jajka
- oliwa truflowa
- sól, pieprz
- przyprawa z suszonej bazylii i pomidorów
Sposób przygotowania :
Paprykę przekrajamy na pół i wykrajamy środek z peskami. Następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.
Po upływie czasu wyciągamy naczynie i do papryk wkładamy pokrojonego pomidora, dodajemy ser oraz do każdej z połówek jedno jajko(robimy to bardzo delikatnie, by jajko nie wypłynęło).
Następnie doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy przyprawą oraz polewamy oliwą truflową.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20-25 minut.
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/07/papryka-zapieczona-z-pomidorami-serem.html