Wykonanie
Składniki na ciasto naleśnikowe:1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mlekapół szklanki świeżych listków
bazylii i
szpinaku1 duże
jajkosól,
pieprz do smaku
cukinia pokrojona w cienkie plastry ( u mnie wyszło 11-12 plastrów)Przygotowanie;Do
mleka dodać pokrojony drobno
szpinak i
bazylię zmiksowaćDodać
mąkę,
sól,
pieprz i
żółtko -zmiksować
Białko ubić na pianę i delikatnie połączyć z w/w składnikami - ciasto powinno być dość gęstePokrojoną
cukinię maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na
oleju z obu stron na rumiano.Nie jest to sezon na naszą świeżą
cukinię, ale w oczekiwaniu na nią można spróbować zrobić z tej jaka jest dostępna obecnie. A do przepisu jeszcze wrócić w sezonie :)Tak przyrządzona
cukinia była u mnie samodzielnym daniem, ale można serwować ją do
mięs.A na Środę Popielcową powinna być w sam raz.