ßßß Cookit - przepis na Szybki placek szpinakowy z mąką z dyni

Szybki placek szpinakowy z mąką z dyni

nazwa

Wykonanie

Ten delikatny i dość puszysty placek szpinakowy jest dobrą propozycją na śniadanie albo, jako dodatek do kremowych zup. Lekki, beztłuszczowy, ale smaczny i pożywny dzięki masie jajecznej i mące z dyni, w której znajdziemy sporo białka i błonnika. Szpinak w postaci bezkształtnej papki, którym karmiono nas w dzieciństwie przeszedł do historii i teraz stanowi ciekawy dodatek do codziennego menu, bez wyobrażania sobie: co takiego przypomina nam zielona papka na talerzu?
Składniki
1 szklanka mąki z dyni
50 g szpinaku baby
2 duże jaja
0,5 szklanki mleka roślinnego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do żołtek. Ucierać, powoli wsypując mąkę z dyni i wlewając mleko, aby masa mogła się połączyć. Dodać szpinak i delikatnie wymieszać z ubitą pianą. Włożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piec przez pół godziny.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/03/szybki-placek-szpinakowy-z-maka-z-dyni.html