Wykonanie
Ten delikatny i dość puszysty placek
szpinakowy jest dobrą propozycją na śniadanie albo, jako dodatek do kremowych zup. Lekki, beztłuszczowy, ale smaczny i pożywny dzięki
masie jajecznej i
mące z dyni, w której znajdziemy sporo
białka i błonnika.
Szpinak w postaci bezkształtnej papki, którym karmiono nas w dzieciństwie przeszedł do historii i teraz stanowi ciekawy dodatek do codziennego menu, bez wyobrażania sobie: co takiego przypomina nam zielona papka na talerzu?
Składniki1 szklanka
mąki z dyni50 g
szpinaku baby2 duże
jaja0,5 szklanki
mleka roślinnego3 ząbki
czosnkusól,
pieprzPrzygotowanie
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę.
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do
żołtek. Ucierać, powoli wsypując
mąkę z dyni i wlewając
mleko, aby masa mogła się połączyć. Dodać
szpinak i delikatnie wymieszać z ubitą pianą. Włożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piec przez pół godziny.