ßßß Cookit - przepis na Omlet na śniadanie i kilka migawek z Hiszpanii

Omlet na śniadanie i kilka migawek z Hiszpanii

nazwa

Składniki

Wykonanie

Omletów w domu rodzinnym raczej nikt nie robił, nie jadałam ich także w knajpach z niewiedzy cóż to takiego jest. Jedyny skład o jakim słyszałam z opowieści to jajka i nic poza tym.Pierwszy raz jadłam omlet będąc w Hiszpanii, było to w roku 2008, później 2009 i mimo zaskoczenia przepis na omlet nie zmienia się prawie wcale, no może różni się ilością jaj.
Czytając kulinaria z roku 1769 należało go wykonać tak:
"Aby zrobić Omlet. Wrzuć na patelnię ćwierć funta masła. Rozbij sześć jajek i ubij je lekko, po czym przesiej przez sito z włosia. Wrzuć na patelnię, kiedy masło będzie gorące i posyp odrobiną porwanej pietruszki oraz gotowanej szynki obtoczonej w gałce muszkatołowej, pieprzu i soli...
W roku 1875 tak:
" Omlet, Prosty. Wbij cztery jajka do miski, wrzuć pół łyżeczki soli i ćwierć łyżeczki pieprzu, po czym dobrze ubij za pomocą widelca... Dwie łyżki mleka... można dodać."
W roku 1941 tak:
" Omlet. Zwykłe omlety robi się z trzech lub czterech jajek, ponieważ lepiej jest zrobić omlet średni niż duży, ale mieć pewność, że będzie dobrze przyrządzony. Na trzy jajka użyj pół łyżeczki soli i jedną łyżeczkę masła. Wymieszaj jajka lekko widelcem, po czym dodaj soli. Nie ubijaj ich na sztywno myśląc, że omlet będzie bardziej puszysty. Wręcz przeciwnie, będzie bardziej zbity a wodnisty."
Źródło: Barbara Ciastoń
Jak widać w kwestii przyrządzania omletów prawie nic się nie zmieniło.:-)
Mój omlet przygotowywał R. i chyba sam dobrze nie wie jaki jest jego skład, nie mniej jednak był bardzo dobry, lekki, śniadaniowy...taki w sam raz!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/07/omlet-na-sniadanie-i-kilka-migawek-z.html