Wykonanie
Prosto, smacznie, kolorowo. To moje
motto i taka jest moja kuchnia a
cukiniowe placki z
mozzarellą i
pomidorem są kolejnym na to dowodem, proste w przygotowaniu, smaczne i kolorowe.Aby zrobić 10-12 placków potrzebujemy :1,5 kg
cukinii ( po obróbce ok 1 kg )2
jajkapół szklanki
mleka100 gr
mąki pszennej50 gr
masła1 dużą kulkę
mozzarellipomidor (u mnie odmiana "Kumato" - nieco słodsze)świeża
bazyliasól,
pieprzoliwa do smażeniaPrzygotowanie :Większą
cukinię obieram ze skórki, mniejszej nie trzeba. Oczyszczam z miąższu z nasionami i ścieram na tarce na dużych oczkach. Lekko
solę i zostawiam na 10-15 minut na cedzaku, później jeszcze odciskam aby pozbyć się nadmiaru soku.
Masło topię w rondlu, po ostygnięciu dodaję
mleko i
jaja. Całość rozbełtałem na jednolitą masę następnie w ratach dodaję
mąkę za każdym razem dobrze ją mieszając. Dodaję teraz odciśniętą
cukinię i wszystko dokładnie mieszam, doprawiam
solą i
pieprzem.Smażę na dobrze rozgrzanej
oliwie na rumiano. Pod koniec smażenia drugiej strony kładę na placki po plasterku
mozzarelli i
pomidora aby
mozzarella się troszeczkę roztopiła.Po usmażeniu dołożyłem listki świeżej
bazylii i odrobinę suszonej i podałem.Smacznego :)