Wykonanie
Mam to szczęście, że moi teściowie mają "ranczo". Właśnie tam rosną moje
dynie. W ostatni weekend pojechałam tam z myślą, że przywiozę kolejną dostawę dyni a tu niespodzianka - były jeszcze kwiaty. W sobotę zebrałam wszystkie jakie były (a były same męskie i to niezbyt dużo). Ku mojemu zdziwieniu w niedzielę po nocnych deszczach pojawiły ogromne ilości kolejnych męskich kwiatów. Zebrałam je więc i zaczęłam szukać natchnienia. Z pomocą przyszła mi Małgosia . Dzięki niej wpadłam na pomysł nadziewanych kwiatów, troszkę po włosku. Rodzinka dalej nie chce się namówić, ale ja polecam - są obłędne.
Składniki:kwiaty dyni (lub
cukinii) - około 10 sztukduża kulka
mozzarellikilka
pomidorków koktajlowychkilka liści świeżej
bazyliisól,
pieprz na panierkę:
jajkobułka tarta (dałam z razową) lub
mlekomąka pszenna (u mnie razowa)Wykonanie:Kwiaty pozbawić słupka lub pręcika, delikatnie umyć i osuszyć.
Mozzarellę pokroić w drobną kostkę,
pomidorki na cząstki,
bazylię posiekać.
Ser,
pomidory i
bazylię wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Kwiaty nadziewać
serem, delikatnie aby się nie rozerwały. Z
mleka i
mąki zrobić gęściejsze ciasto naleśnikowe, kwiaty maczać w cieście i smażyć na
oleju na małym ogniu. Można też kwiaty moczyć w
jajku i obtaczać w
bułce tartej, a następnie smażyć. Sama nie
mogę się zdecydować która wersja jest smaczniejsza.
/wydrukuj przepis/