Wykonanie
środa, 25 Lipiec 2012, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »
Cukinię lubię pod każdą postacią, robię z niej zapiekanki, risotta, sos do
makaronu, zupę i oczywiście placuszki. Można je jeść prosto z patelni lub zapiec w piekarniku z jakimś fajnym dodatkiem. Tym razem upiekłam je z
mozzarellą. Smacznego!
Składniki:1
jajko30 dag
mąki pszennejmozzarellakilkanaście listków
bazyliioliwa do smażenia400 g startej
cukiniiświeżo mielony
pieprzsólMąkę z
jajkiem dokładnie mieszamy trzepaczką. Jeśli mamy
młode, małe
cukinie nie musimy obierać ich ze skórki. Większe, starsze trzeba obrać gdyż skórka robi się bardzo twarda. Każdą
cukinię kroimy wzdłuż na dwie połówki i usuwamy pestki. Łatwo to zrobić za pomocą łyżki. Ścieramy
cukinię na dużych oczkach tarki. Dodajemy do
mąki z
jajkiem, mieszamy i dodajemy odrobinę świeżo mielonego tartego
pieprzu.Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta, lekko je rozpłaszczamy i smażymy z obu stron, aż się zrumienią. Jeśli nałożymy zbyt dużą porcję, trudno będzie ją odwrócić podczas smażenia. Usmażone placki odkładamy na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Oprószamy
solą.
Mozzarellę kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Na każdy placek kładziemy plasterek
mozzarelli i listek
bazylii. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i wyciągamy gdy tylko
ser się roztopi i lekko przyrumieni.