ßßß Cookit - przepis na Po...omidorrrr i taaka tarta :-)

Po...omidorrrr i taaka tarta :-)

nazwa

Wykonanie

Nadzwyczaj prosta do wykonania tarta słona. Nie ma to jak świeże pomidory, zapach bazylii i mozzarella.
Zaczęły się wakacje, tradycyjnie pogoda przeplatana więc pewnie znajdzie się chwila na kuchenny relaks przy wyklejaniu blaszki i układaniu połówek pomidorów. Zapraszam :-)
przepis własny
Składniki: na kruche ciasto na blaszkę 20cm
125g mąki pszennej
100gr lodowatego masła
1/2 łyżeczki soli
1-2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
1 żółtko
Przygotowanie:
Do dużego naczynia wsypać mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić na kostki lodowate masło, wsypać sól, żółtko i jedną łyżkę jogurtu. Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę, jeśli będzie zbyt zbite należy dodać jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Wykonane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na wielkość blaszki i wylep ją, zrób widelcem dziurki i wsuń do piekarnika nagrzanego do 180' na 20 minut. Upieczoną tartę ostudź.
Składniki: na farsz
200g pomidorków koktajlowych
100ml śmietany 30%
jajko
20g startego parmezanu
1 kulka mozzarelli
kilka kaparów drobno pokrojonych
pół pęczka bazylii
1 szalotka
2 ząbki czosnku
łyżeczka świeżego oregano
sól, pieprz do smaku
Odłóż 3 pomidorki do dekoracji wierzchu, resztę pokrój na drobną kostkę, pokrój na kostkę również szalotkę i czosnek. Bazylię posiekaj w cieniutkie paseczki. Połącz posiekane pomidory, szalotkę, czosnek, kapary oraz wszystkie zioła razem, dopraw solą i pieprzem i odstaw. Przygotuj zalewę jajeczną. Śmietanę połącz z jajem, parmezanem i połową mozzarelli, dopraw do smaku.
Do tarty przełóż odstane pomidory z ziołami, następnie ułóż drugą połowę mozzarelli i zalej wszystko masą jajeczno śmietanową. Na wierzch poukładaj połówki pomidorów i wsuń do pieca nagrzanego do 160' na 25 minut lub do czasu aż masa się zetnie. Można podawać na ciepło jak i na zimno.
Smacznego.
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/07/poomidorrrr-i-taaka-tarta.html