Wykonanie
Nadzwyczaj prosta do wykonania
tarta słona. Nie ma to jak świeże
pomidory, zapach
bazylii i
mozzarella.Zaczęły się wakacje, tradycyjnie pogoda przeplatana więc pewnie znajdzie się chwila na kuchenny relaks przy wyklejaniu blaszki i układaniu połówek
pomidorów. Zapraszam :-)
przepis własnySkładniki: na kruche ciasto na blaszkę 20cm125g
mąki pszennej100gr lodowatego
masła1/2 łyżeczki
soli1-2 łyżki
jogurtu naturalnego greckiego1
żółtkoPrzygotowanie:Do dużego naczynia wsypać
mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić na kostki lodowate
masło, wsypać
sól,
żółtko i jedną łyżkę
jogurtu. Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę, jeśli będzie zbyt zbite należy dodać jeszcze jedną łyżkę
jogurtu. Wykonane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na wielkość blaszki i wylep ją, zrób widelcem dziurki i wsuń do piekarnika nagrzanego do 180' na 20 minut. Upieczoną tartę ostudź.Składniki: na farsz200g
pomidorków koktajlowych100ml
śmietany 30%jajko20g startego
parmezanu1 kulka
mozzarellikilka
kaparów drobno pokrojonychpół pęczka
bazylii1
szalotka2 ząbki
czosnkułyżeczka świeżego
oreganosól,
pieprz do smakuOdłóż 3
pomidorki do dekoracji wierzchu, resztę pokrój na drobną kostkę, pokrój na kostkę również
szalotkę i
czosnek.
Bazylię posiekaj w cieniutkie paseczki. Połącz posiekane
pomidory,
szalotkę,
czosnek,
kapary oraz wszystkie
zioła razem, dopraw
solą i
pieprzem i odstaw. Przygotuj zalewę jajeczną.
Śmietanę połącz z
jajem,
parmezanem i połową
mozzarelli, dopraw do smaku.Do tarty przełóż odstane
pomidory z
ziołami, następnie ułóż drugą połowę
mozzarelli i zalej wszystko masą jajeczno
śmietanową. Na wierzch poukładaj połówki
pomidorów i wsuń do pieca nagrzanego do 160' na 25 minut lub do czasu aż masa się zetnie. Można podawać na ciepło jak i na zimno.Smacznego.