Wykonanie
Pomysł oparty na tarcie z
wędzonym łososiem według Pascala, jednak troszkę zmieniony -
między innymi kupne
ciasto francuskie zastąpiłam
ciastem domowej roboty ;)
SkładnikiCiasto- 125 g
mąki pszennej- 75 g
masła- szczypta
soli- odrobina zimnej
wodyFarsz- 100 g
wędzonego łososia- 200 g
mozzarelli- 2
pomidory- 2 cm kawałek
pora- kilka listków
bazylii- 2
jajka- 200 ml
śmietany 30%-
sól,
pieprz,
oreganoPrzygotowanieFormę do tart wysmarować
masłem lub
olejem. Do plastikowej miski wsypać
mąkę pszenną, schłodzone pokrojone
masło i szczyptę
soli. Miksować do momentu, w którym składniki zaczną przypominać zacierki. Następnie dodać odrobinę zimnej
wody i wyrobić ciasto. Rozwałkować na kółko o średnicy większej od formy do tarty. Delikatnie przenieść i wypełnić wnętrze formy, odkroić nadmiar ciasta przejeżdżając wałkiem po krawędziach. W dnie tarty zrobić kilka dziurek widelcem, a następnie położyć papier do pieczenia i wysypać
fasolki do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 minut. Wyjąć z lodówki i piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Następnie usunąć papier z
fasolkami i piec kolejne 5 minut.Na upieczone ciasto wyłożyć pokrojonego
wędzonego łososia w plastrach, następnie ułożyć
mozzarellę pokrojoną w plasterki i drobno pokrojone
pomidory. W plastikowej misce wymieszać roztrzepane
jajka i
śmietanę, doprawić
solą i
pieprzem. Przygotowaną mieszanką zalać wnętrze tarty. Wierzch posypać posiekanym
porem. Doprawić
oregano i
bazylią. Piec około 30 minut. Smacznego!