ßßß Cookit - przepis na Tarta z wędzonym łososiem

Tarta z wędzonym łososiem

nazwa

Wykonanie

Pomysł oparty na tarcie z wędzonym łososiem według Pascala, jednak troszkę zmieniony - między innymi kupne ciasto francuskie zastąpiłam ciastem domowej roboty ;)
Składniki
Ciasto
- 125 g mąki pszennej
- 75 g masła
- szczypta soli
- odrobina zimnej wody
Farsz
- 100 g wędzonego łososia
- 200 g mozzarelli
- 2 pomidory
- 2 cm kawałek pora
- kilka listków bazylii
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- sól, pieprz, oregano
Przygotowanie
Formę do tart wysmarować masłem lub olejem. Do plastikowej miski wsypać mąkę pszenną, schłodzone pokrojone masło i szczyptę soli. Miksować do momentu, w którym składniki zaczną przypominać zacierki. Następnie dodać odrobinę zimnej wody i wyrobić ciasto. Rozwałkować na kółko o średnicy większej od formy do tarty. Delikatnie przenieść i wypełnić wnętrze formy, odkroić nadmiar ciasta przejeżdżając wałkiem po krawędziach. W dnie tarty zrobić kilka dziurek widelcem, a następnie położyć papier do pieczenia i wysypać fasolki do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 minut. Wyjąć z lodówki i piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Następnie usunąć papier z fasolkami i piec kolejne 5 minut.
Na upieczone ciasto wyłożyć pokrojonego wędzonego łososia w plastrach, następnie ułożyć mozzarellę pokrojoną w plasterki i drobno pokrojone pomidory. W plastikowej misce wymieszać roztrzepane jajka i śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną mieszanką zalać wnętrze tarty. Wierzch posypać posiekanym porem. Doprawić oregano i bazylią. Piec około 30 minut. Smacznego!
Źródło:http://jpgotuje.blogspot.com/2013/02/tarta-z-wedzonym-ososiem.html