Wykonanie
Po długiej przerwie spowodowanej nauką niestety musiałam odstawić swoją pasję na bok. Ale już wróciłam do Was. Dzisiejszy przepis znalazłam w książce Karola Okrasy i Pascala Brodnickiego, którą można było zdobyć przed świętami w specjalnej promocji Lidla. Oczywiście musiałam wykorzystać okazję i swoją kolekcję ksiązek kucharskich powiekszyłam o jeszcze jeden egzemplarz :)
Tarta wyszła pyszna i co najważniejsze wykorzystujemy w niej gotowe
ciasto francuskie, co skraca czas przygotowywania naszej potrawy wkraca się dosyć znacznie. Jako ciekawoskę podaję, że domowe
ciasto francuskie robi się około 12 godzin (chyba jestem za mało cierpliwa). Dobrze, a teraz czas na przepis!
składniki:opakowanie
ciasta francuskiego5
jajek100g
śmietany 30%3 małe
pomidory150 g
łososia wędzonego1/2 pęczka
szczypiorku2 kulki
mozzarellikawałek
masłabazyliasól i
pieprzRozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy formę do tarty. Smaruje ją
masłem i po delikatnym rozwałkowaniu ciasto układamy w formie i dociskamy do
spodu i brzegów.
Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. W misce rokłócamy
jajka i dodajemy
śmietanę,
sól i
pieprz. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na cieście francuskim rozkładamy
łososia i
mozarellę i wachlarz, zalewamy to naszą masą jajeczno-
śmietanową, posypujemy
pomidorem i ponownie na wierzchu układamy
łososia i
mozzarellę. Posypujemy
szczypiorkiem i
bazylią. Tak przygotowaną tartę pieczemy przez 20-25 minut aż do ścięcia się masy jajecznej. Po upieczeniu posypujemy tartę
szczypiorkiem.
Tarta pysznie smakuje na ciepło, ale można ją podawać również na zimno!Smacznego kochani Smakosze! ;)