Składniki:200 g ciasta francuskiego5 jajek100 g śmietany 30%340 g pomidorów150 g łososia wędzonego0.5 pęczka szczypiorku185 g mozzarelli5 g masła5 g mąki5 listków bazyliisól, pieprzPomidory parzymy, hartujemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Kroimy w kostkę. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całośc mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy. Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wałkujemy na blacie posypanym mąką. Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów. Spód nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy łososia, pokrojoną mozzarellę i wszystko posypujemy szczypiorkiem. Dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy mieszanką z jajek i śmietany. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (z termoobiegiem) lub 180 stopni C (góra-dół) przez około 25 minut (aż do całkowitego ścięcia się jajek).Przepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa" :)