ßßß Cookit - przepis na Tarta pomidorowa z serem ricotta

Tarta pomidorowa z serem ricotta

nazwa

Wykonanie

Wtorek i piątek to dni, w których mam dostawę soczystych pomidorów malinowych. Właśnie wtedy odbywa się targ i mama udaje się po porządną porcję naszych ulubionych warzyw. W okresie lipca i sierpnia to właśnie pomidory najczęściej zdobią moją kanapkę, służą jako dodatek do dań głównych lub stanowią delikatną wieczorną przekąskę. Wystarczy mi bazylia, odrobina przypraw i jest idealnie. Podobnie było i tym razem. Przygotowałam tartę, którą spokojnie można się nasycić. Smakuje na ciepło i na zimno, więc sprawdzi się o każdej porze :)
Składniki:
ciasto:
170g mąki
100g masła
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
1 żółtko
nadzienie:
1kg pomidorów
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
garść świeżej bazylii
250g sera ricotta
2 jajka
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy. Całość nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 min w 180 stopniach.
Ser łączymy z jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidory zalewamy gorącą wodę, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy w ćwiartki i wrzucamy na rozgrzaną patelnie- wcześniej podlaną oliwą z oliwek. Na oddzielnej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę i dodajemy do pomidorów. Następnie doprawiamy pomidory świeżą bazylią oraz czosnkiem. Pomidory prużymy do czasu, aż odparuje woda.
Na podpieczony spód wylewamy masę serową, a następnie wierzch smarujemy pastą z pomidorów. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut (10 minut przed końcem można podpiec wyłącznie sam spód). Podajemy z rukolą lub bez dodatków.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/08/tarta-pomidorowa-z-serem-ricotta.html