Wykonanie
Wtorek i piątek to dni, w których mam dostawę soczystych
pomidorów malinowych. Właśnie wtedy odbywa się targ i mama udaje się po porządną porcję naszych ulubionych warzyw. W okresie lipca i sierpnia to właśnie
pomidory najczęściej zdobią moją kanapkę, służą jako dodatek do dań głównych lub stanowią delikatną wieczorną przekąskę. Wystarczy mi
bazylia, odrobina przypraw i jest idealnie. Podobnie było i tym razem. Przygotowałam tartę, którą spokojnie można się nasycić. Smakuje na ciepło i na zimno, więc sprawdzi się o każdej
porze :)Składniki:ciasto:170g
mąki100g
masła1 łyżeczka
oregano2 łyżeczki
jogurtu naturalnego1
żółtkonadzienie:1kg
pomidorów1
czerwona cebula2 ząbki
czosnkusól,
pieprzgarść świeżej
bazylii250g
sera ricotta2
jajkaoliwa z oliweksól,
pieprzPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy. Całość nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 min w 180 stopniach.
Ser łączymy z
jajkami. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Pomidory zalewamy gorącą
wodę, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy w ćwiartki i wrzucamy na rozgrzaną patelnie- wcześniej podlaną
oliwą z oliwek. Na oddzielnej patelni podsmażamy
cebulkę pokrojoną w kostkę i dodajemy do
pomidorów. Następnie doprawiamy
pomidory świeżą
bazylią oraz
czosnkiem.
Pomidory prużymy do czasu, aż odparuje
woda.Na podpieczony spód wylewamy masę
serową, a następnie wierzch smarujemy pastą z
pomidorów. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut (10 minut przed końcem można podpiec wyłącznie sam spód). Podajemy z
rukolą lub bez dodatków.Smacznego :)