Wykonanie
Jak obiecałam... pokażę wam kilka pomysłów na nadmiar
cukinii w kuchni :))) Jeśli jeszcze nie macie dość, proponuję - placuszki z
cukinii :) Przygotowuje się je bardzo podobnie do Placka z
sosem jogurtowo-czosnkowym .Placuszki pieką się błyskawicznie - i im cieńsze uda się Wam je nałożyć na patelnię - tym lepiej :)Ja nakładałam ciasto łyżką stołową i przyciskałam do patelni.Danie można urozmaicić dodając do placków różne sosy, ten na zdjęciu to
sos jogurtowo-czosnkowy, który znacie z poprzedniego wcielenia
cukinii - i który nam się jeszcze nie znudził :) ale zamiast tego, możecie zrobić np.
sos jogurtowo-
pomidorowy :) Poniżej podam Wam przepis :)Składniki:Placki:1 nieduża
cukinia (ok. 300g.)1 średnia
cebula czerwona4 łyżki
mąki2-3
jajkaodrobina
oliwy do smażenia
sólSos:150g
jogurtu naturalnego150g
jogurtu greckiegoświeżo mielony
pieprzkilka listków
bazylii2 ząbki
czosnku lub 1
pomidorDo dzieła:Ciasto przygotowujemy tak samo, jak w przepisie na Placek z sosem . Nieobraną, umytą
cukinię przecieramy przez tarkę o dużych oczkach, dodajemy pokrojoną lub przetartą
cebulę, wbijamy
jajko, wsypujemy
mąkę i wszystko mieszamy doprawiając szczyptą
soli.Łączymy ze sobą dwa
jogurty i dodajemy pokrojone listki
bazylii.
Pomidor kroimy w dużą kostkę, doprawiamy
pieprzem i wrzucamy do
jogurtu :) Gotowe.Proponuję przekładać placki smarując je kolejno sosem - tak aby powstała mała wieża :) Smacznego!