ßßß Cookit - przepis na Szwedzkie ciasteczka swiateczne

Szwedzkie ciasteczka swiateczne

nazwa

Wykonanie

Melduje, ze wystratowalam juz z adwentowa piekarnia ;) Na "pierwszy ogien" przepyszne ciasteczka zza morza ;)
Na ok. 40 sztuk:
500 g maki
50 g cukru
skorka otarta z 1 cytryny
1 lyzeczka cynamonu
1/2 szklanki cieplego mleka
100 g masla
2 jajka
1 opakowanie suszonych drozdzy (7g)
do dekoracji:
pestki dyni, siekane migdaly lub w platkach
1 jajko
Make wymieszac z drozdzami, dodac pozostale skladniki i zagniesc ciasto. Odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na 30 minut do wyrosniecia. Rozwalkowac na omaczonej stolnicy na grubosc ok. 1;5 cm. Powycinac ciastka w ksztalcie serc, gwiazdek, ludzikow i kogutkow. Posmarowac roztrzepanym jajkiem, ozdobic siekanymi migdalami i pestkami dyni. Piec w temperaturze 175°C w nagrzanym piekarniku na Zloty kolor ok. 15-20 minut.
Przepis z: "Kulinarny atlas swiata Gazety Wyborczej- Szwecja"
Propozycja do akcji kulinarnej:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/11/Szwedzkie-ciasteczka-swiateczne.html