ßßß
Na ok. 40 sztuk:500 g maki50 g cukruskorka otarta z 1 cytryny1 lyzeczka cynamonu1/2 szklanki cieplego mleka100 g masla2 jajka1 opakowanie suszonych drozdzy (7g)do dekoracji:pestki dyni, siekane migdaly lub w platkach1 jajkoMake wymieszac z drozdzami, dodac pozostale skladniki i zagniesc ciasto. Odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na 30 minut do wyrosniecia. Rozwalkowac na omaczonej stolnicy na grubosc ok. 1;5 cm. Powycinac ciastka w ksztalcie serc, gwiazdek, ludzikow i kogutkow. Posmarowac roztrzepanym jajkiem, ozdobic siekanymi migdalami i pestkami dyni. Piec w temperaturze 175°C w nagrzanym piekarniku na Zloty kolor ok. 15-20 minut.Przepis z: "Kulinarny atlas swiata Gazety Wyborczej- Szwecja"Propozycja do akcji kulinarnej: