Wykonanie
Melduje, ze wystratowalam juz z adwentowa piekarnia ;) Na "pierwszy ogien" przepyszne
ciasteczka zza morza ;)
Na ok. 40 sztuk:500 g
maki50 g
cukruskorka otarta z 1
cytryny1 lyzeczka
cynamonu1/2 szklanki cieplego
mleka100 g
masla2
jajka1 opakowanie
suszonych drozdzy (7g)do dekoracji:
pestki dyni, siekane
migdaly lub w platkach1
jajkoMake wymieszac z
drozdzami, dodac pozostale skladniki i zagniesc ciasto. Odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na 30 minut do wyrosniecia. Rozwalkowac na omaczonej stolnicy na grubosc ok. 1;5 cm. Powycinac
ciastka w ksztalcie
serc, gwiazdek, ludzikow i kogutkow. Posmarowac roztrzepanym
jajkiem, ozdobic siekanymi
migdalami i
pestkami dyni. Piec w temperaturze 175°C w nagrzanym piekarniku na Zloty kolor ok. 15-20 minut.Przepis z: "Kulinarny atlas swiata Gazety Wyborczej- Szwecja"Propozycja do akcji kulinarnej: