ßßß
Na blache o wymiarach 32x40 cm:200 ml mleka100 g masla500 g maki1 opakowanie suszonych drozdzy (7g)3 lyzki cukru1 szczypta soli1 jajkoskorka otarta z polowy cytryny1-1,25 kg sliwek wegierek300 g mielonych migdalow lub orzechow laskowychposypka:60 g cukrulyzeczka cynamonu mielonegonieco maslaMleko ogrzac do lezniej temperatury i rozpusciw nim maslo. Make wymieszac z drozdzami, sola i cukrem. Dodac skorke otarta z cytryny, cieple mleko i jajko z maslem. Wyrobic gladkie ciasto, ktore odstawic do wyrosniecia do podwojenia objetosci w cieple miejsce pod przykryciem na ok. 30 minut.Sliwki umyc, osuszyc i wypestkowac wzdluz. Blache do pieczenia wylozyc pergaminem. Ciasto rozwalkowac i wlozyc do blachy. Na brzegach podwinac do gory. Odstawic na 15 minut do wyrosniecia. Posypac mielonymi migdalami lub orzechami, nastepnie ukladac sliwki przecieciem do gory. Polozyc wiorki z masla na wierzchu placka. Nastepnie posypac cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 180 °C) ok. 35 minut.
Przepis na podstawie przepisu z ksiazki "Lieblingsrezepte der Landfrauen" wyd. Weltbild 2008 r.