ßßß Cookit - przepis na Zweschgendatschi

Zweschgendatschi

nazwa

Wykonanie

Dzis rozpoczecie Oktorfest na Lakach Teresy (Theresienwiese) w Monachium! Najwiekszy na swiecie ludowy festyn. I jak co roku zapraszam was do sprobowania regionalnej kuchni bawarskiej. W poprzednich latch zapraszama na: paste kanapkowa Obazda, precle, oraz paste kanapkowa Erdapfelkas . Tym razem zapraszam na drozdzowy palcek ze sliwkami- Zweschkendatschi. Sliwki te to sliwki wegierki- tylko takie moga sie znalesc w tym placku. Byc moze nie dostaniecie go w namiocie piwnym na Swiecie, ale z pewnoscia w wielu piekarniach, cukierniach, czy kawiarniach w Monachium i okolicach. Takze w malej bawarskiej wiosce, gdzie mieszkam ja ;) Zycze smacznego z soczystymi sliwkami na miekkim, aromatycznym drozdzowym spodzie! Pfüa Gott! ;)
Na blache o wymiarach 32x40 cm:
200 ml mleka
100 g masla
500 g maki
1 opakowanie suszonych drozdzy (7g)
3 lyzki cukru
1 szczypta soli
1 jajko
skorka otarta z polowy cytryny
1-1,25 kg sliwek wegierek
300 g mielonych migdalow lub orzechow laskowych
posypka:
60 g cukru
lyzeczka cynamonu mielonego
nieco masla
Mleko ogrzac do lezniej temperatury i rozpusciw nim maslo. Make wymieszac z drozdzami, sola i cukrem. Dodac skorke otarta z cytryny, cieple mleko i jajko z maslem. Wyrobic gladkie ciasto, ktore odstawic do wyrosniecia do podwojenia objetosci w cieple miejsce pod przykryciem na ok. 30 minut.
Sliwki umyc, osuszyc i wypestkowac wzdluz. Blache do pieczenia wylozyc pergaminem. Ciasto rozwalkowac i wlozyc do blachy. Na brzegach podwinac do gory. Odstawic na 15 minut do wyrosniecia. Posypac mielonymi migdalami lub orzechami, nastepnie ukladac sliwki przecieciem do gory. Polozyc wiorki z masla na wierzchu placka. Nastepnie posypac cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 180 °C) ok. 35 minut.
Przepis na podstawie przepisu z ksiazki "Lieblingsrezepte der Landfrauen" wyd. Weltbild 2008 r.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/09/Zweschgendatschi.html