Wykonanie
Dzis rozpoczecie Oktorfest na Lakach Teresy (Theresienwiese) w Monachium! Najwiekszy na swiecie ludowy festyn. I jak co roku zapraszam was do sprobowania regionalnej kuchni bawarskiej. W poprzednich latch zapraszama na: paste kanapkowa Obazda, precle, oraz paste kanapkowa Erdapfelkas . Tym razem zapraszam na
drozdzowy palcek ze
sliwkami- Zweschkendatschi.
Sliwki te to
sliwki wegierki- tylko takie moga sie znalesc w tym placku. Byc
moze nie dostaniecie go w namiocie piwnym na Swiecie, ale z pewnoscia w wielu piekarniach, cukierniach, czy kawiarniach w Monachium i okolicach. Takze w
malej bawarskiej wiosce, gdzie mieszkam ja ;) Zycze smacznego z soczystymi
sliwkami na miekkim, aromatycznym
drozdzowym spodzie! Pfüa Gott! ;)
Na blache o wymiarach 32x40 cm:200 ml
mleka100 g
masla500 g
maki1 opakowanie
suszonych drozdzy (7g)3 lyzki
cukru1 szczypta
soli1
jajkoskorka otarta z
polowy cytryny1-1,25 kg
sliwek wegierek300 g mielonych migdalow lub orzechow laskowychposypka:60 g
cukrulyzeczka
cynamonu mielonegonieco
maslaMleko ogrzac do lezniej temperatury i rozpusciw nim
maslo.
Make wymieszac z
drozdzami,
sola i
cukrem. Dodac skorke otarta z
cytryny, cieple
mleko i
jajko z
maslem. Wyrobic gladkie ciasto, ktore odstawic do wyrosniecia do podwojenia objetosci w cieple miejsce pod przykryciem na ok. 30 minut.
Sliwki umyc, osuszyc i wypestkowac wzdluz. Blache do pieczenia wylozyc pergaminem. Ciasto rozwalkowac i wlozyc do blachy. Na brzegach podwinac do
gory. Odstawic na 15 minut do wyrosniecia. Posypac mielonymi
migdalami lub
orzechami, nastepnie ukladac
sliwki przecieciem do
gory. Polozyc wiorki z
masla na wierzchu placka. Nastepnie posypac
cukrem wymieszanym z
cynamonem. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 180 °C) ok. 35 minut.
Przepis na podstawie przepisu z ksiazki "Lieblingsrezepte der Landfrauen" wyd. Weltbild 2008 r.