Wykonanie
Sezon na
jablka w pelni. Polecam zatem te przepyszna szarlotke z chrupiaca cukrowa-karmelowa skorka.
Na forme o srednicy 26 cm:80 g
masla100 ml
mleka250 g
maki100 g + 2 lyzki
cukruszczypta
soli1 opakowanie (7 g)
suszonych drozdzy1
jajko1/2 lyzeczki
cynamonu1 kg jablek np. Jonagold100 ml
soku jablkowego1 opakowanie budyniu
waniliowegoRoztopic 50 g
masla, dodac
mleko. Wymieszac w misce
make, 50 g
cukru, sol i
drozdze. Dodac
jajko, a nastepnie letnie
mleko z tluszczem. Zagniesc gladkie ciasto i odstawic do wyrosniecia na ok. 45 min. w cieple miejsce.Wymieszac 2 lyzki
cukru z
cynamonem. Roztopic 30 g
masla i wymieszac z
cukrem.Ciasto ponownie zagniesc, wylozyc nim natluszczona forme. Piec przez 20 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem 175°C). W
polowie pieczenia posmarowac wierzch ciasta cukrowa mieszanina. Wystudzic.
Jablka obrac , wyjac gniazda nasienne i pokroic w kostke. Rozmieszac proszek budyniowy z 3 lyzkami
soku jablkowego i 50 g
cukru. Pozostaly
sok jablkowy zagotowac, doddac pokrojone
jablka, nastepnie
budyn wymieszny z
sokiem i ponownie zagotowac, gotowac jeszcze przez 1 minute.Przekroic przygotowany wczesniej placek. Wlozyc do tortownicy dolna czesc, rozsmarowac na niej
jablka, nalozyc druga czesc placka, odstawic na conajmniej 1 1/2 godziny, nastepnie podawac :)
Przepis z: "
Tina spezial. Backen" nr 04/2010Przepis uczestniczy w akcji: