ßßß
Na forme o srednicy 26 cm:80 g masla100 ml mleka250 g maki100 g + 2 lyzki cukruszczypta soli1 opakowanie (7 g) suszonych drozdzy1 jajko1/2 lyzeczki cynamonu1 kg jablek np. Jonagold100 ml soku jablkowego1 opakowanie budyniu waniliowegoRoztopic 50 g masla, dodac mleko. Wymieszac w misce make, 50 g cukru, sol i drozdze. Dodac jajko, a nastepnie letnie mleko z tluszczem. Zagniesc gladkie ciasto i odstawic do wyrosniecia na ok. 45 min. w cieple miejsce.Wymieszac 2 lyzki cukru z cynamonem. Roztopic 30 g masla i wymieszac z cukrem.Ciasto ponownie zagniesc, wylozyc nim natluszczona forme. Piec przez 20 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem 175°C). W polowie pieczenia posmarowac wierzch ciasta cukrowa mieszanina. Wystudzic.Jablka obrac , wyjac gniazda nasienne i pokroic w kostke. Rozmieszac proszek budyniowy z 3 lyzkami soku jablkowego i 50 g cukru. Pozostaly sok jablkowy zagotowac, doddac pokrojone jablka, nastepnie budyn wymieszny z sokiem i ponownie zagotowac, gotowac jeszcze przez 1 minute.Przekroic przygotowany wczesniej placek. Wlozyc do tortownicy dolna czesc, rozsmarowac na niej jablka, nalozyc druga czesc placka, odstawic na conajmniej 1 1/2 godziny, nastepnie podawac :)
Przepis z: "Tina spezial. Backen" nr 04/2010Przepis uczestniczy w akcji: