Wykonanie
Bardzo smakowity :) Czesc
czeresni wypestkowalam i wrzucilam do zamrazarki-
beda na nastepny raz. Przepis pochodzi z ksiazki "Kleine Kuchen und Torten". Wydawnictwo Basssermann 2004 r. Zostal nieco zmodyfikowany przeze mnie. Na forme o srednicy 20 cm.
Ciasto drozdzowe:100 g
maki1 lyzka
cukruszczypta
soli50 ml
mlekapol paczki
drozdzy suszonych20 g
maslajedno
zoltkoMake wymieszac z
cukrem,
drozdzami i
sola. Dodac
zoltko.
Maslo i
mleko ogrzac razem, dodac do
maki. Wyrobic reka ciasto. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.Nadzienie:ok 300 g
czeresni (waga sprzed wypestkowania- acha iles
czeresni malio robaki to tez nie bralam ich ;))75 ml
soku jablkowego20 g
cukru1 lyzka
maki ziemniaczanejCzeresnie wypestkowac, wlozyc do garnka, dodac 50 ml soku i
cukier. Zagotowac. Pozostaly sok wymieszac z
maka ziemniaczana, wlac do gotujacych sie
czeresni, wymieszac.Kruszonka:90 g
maki40 g
cukrupol paczki
cukru waniliowegopol lyzeczki
cynamonu50 g
masla1
zoltkoSkladniki wymieszac i ugniesc ciasto.Z
ciasta drozdzowego uformowac placek, wlozyc go do formy, powyciagac brzegi. Wstawic do piekarnika, podpiec przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Nastepnie wylozyc
czeresniowe nadzienie.
Nadzienie obsypac kruszonka.
Piec dalej ok 20 minut.A tak wyglada po upieczeniu:
A tutaj wycieklo nieco nadzienia, bo placek byl jeszcze cieply :)