ßßß Cookit - przepis na Drozdzowy placek z czeresniami i kruszonka

Drozdzowy placek z czeresniami i kruszonka

nazwa

Wykonanie

Bardzo smakowity :) Czesc czeresni wypestkowalam i wrzucilam do zamrazarki- beda na nastepny raz. Przepis pochodzi z ksiazki "Kleine Kuchen und Torten". Wydawnictwo Basssermann 2004 r. Zostal nieco zmodyfikowany przeze mnie. Na forme o srednicy 20 cm.
Ciasto drozdzowe:
100 g maki
1 lyzka cukru
szczypta soli
50 ml mleka
pol paczki drozdzy suszonych
20 g masla
jedno zoltko
Make wymieszac z cukrem, drozdzami i sola. Dodac zoltko. Maslo i mleko ogrzac razem, dodac do maki. Wyrobic reka ciasto. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.
Nadzienie:
ok 300 g czeresni (waga sprzed wypestkowania- acha iles czeresni malio robaki to tez nie bralam ich ;))
75 ml soku jablkowego
20 g cukru
1 lyzka maki ziemniaczanej
Czeresnie wypestkowac, wlozyc do garnka, dodac 50 ml soku i cukier. Zagotowac. Pozostaly sok wymieszac z maka ziemniaczana, wlac do gotujacych sie czeresni, wymieszac.
Kruszonka:
90 g maki
40 g cukru
pol paczki cukru waniliowego
pol lyzeczki cynamonu
50 g masla
1 zoltko
Skladniki wymieszac i ugniesc ciasto.
Z ciasta drozdzowego uformowac placek, wlozyc go do formy, powyciagac brzegi. Wstawic do piekarnika, podpiec przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Nastepnie wylozyc czeresniowe nadzienie.
Nadzienie obsypac kruszonka.
Piec dalej ok 20 minut.
A tak wyglada po upieczeniu:
A tutaj wycieklo nieco nadzienia, bo placek byl jeszcze cieply :)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/06/Drozdzowy-placek-z-czeresniami-i-kruszonka.html