ßßß
Na 16 sztuk3 szklanki maki1,5 lyzeczki drozdzy suszonych1/3 szkl. cukru1 opakowanie cukru waniliowego3 zoltka1 lyzeczka skorki cytrynowej2/5 kostki maslaszklanka mleka1 lyzka rumuMake wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym, drozdzami i skorka cytrynowa. Dodac 2 zoltka i rum. Wymieszac. 3/4 szklanki mleka ogrzac i rozpuscic w nim maslo. Stopniowo dodawac letnie mleko i wyrabiac gladkie ciasto. Ciasto zagniatac recznie ok. 10ciu minut. Odstawic do wyrosniecia na 40 minut. Nastepnie ciasto podzielic na 2 czesci. Uformowac dwa walki i z walkow zrobicic po 8 paczkow. Ulozyc na 2 natluszczonych blachach. Odstawic na 10 minut. Paczki nieco splaszczyc. Pozostale mleko wymieszac z jednym zoltkiem. Posmarowac ta mieszanina paczki. Odstawic na 10 minut. Piec w temperaturze 200°C w uprzednio nagrzanym piekarniku ok. 25 minut.Mozna dodac do ciasta rodzynki, po upieczeniu nadziewac konfitura, opruszyc cukrem pudrem, polukrowac. Moje sa bez niczego, bo moja rodzina tak lubi najbardziej ;)