ßßß Cookit - przepis na Sylwestrowe paczki pieczone

Sylwestrowe paczki pieczone

nazwa

Wykonanie

Heej, hej! Wrocilam z urlopu z masa nowych przepisow, ktorymi sie wami podziele niedlugo. A na sylwestra pieklam dzis paczki w piekarniku- wersja calkiem ciekawa i niegorsza od tych smazonych w glebokim tluszczu. Zycze wam wszystkim udanego Sylwestra i szczesliwego nowego ROKU 2011!
Na 16 sztuk
3 szklanki maki
1,5 lyzeczki drozdzy suszonych
1/3 szkl. cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 zoltka
1 lyzeczka skorki cytrynowej
2/5 kostki masla
szklanka mleka
1 lyzka rumu
Make wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym, drozdzami i skorka cytrynowa. Dodac 2 zoltka i rum. Wymieszac. 3/4 szklanki mleka ogrzac i rozpuscic w nim maslo. Stopniowo dodawac letnie mleko i wyrabiac gladkie ciasto. Ciasto zagniatac recznie ok. 10ciu minut. Odstawic do wyrosniecia na 40 minut. Nastepnie ciasto podzielic na 2 czesci. Uformowac dwa walki i z walkow zrobicic po 8 paczkow. Ulozyc na 2 natluszczonych blachach. Odstawic na 10 minut. Paczki nieco splaszczyc. Pozostale mleko wymieszac z jednym zoltkiem. Posmarowac ta mieszanina paczki. Odstawic na 10 minut. Piec w temperaturze 200°C w uprzednio nagrzanym piekarniku ok. 25 minut.
Mozna dodac do ciasta rodzynki, po upieczeniu nadziewac konfitura, opruszyc cukrem pudrem, polukrowac. Moje sa bez niczego, bo moja rodzina tak lubi najbardziej ;)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/12/Sylwestrowe-paczki-pieczone.html