ßßß


Skladniki na 1 duzy bochen lub 4 male- upieklam 41 kg maki150 g masla150 g cukru1 opakowanie suszonych drozdzy3 zoltka1 lyzka rumu1/2 litra mleka1 lyzeczka soliskorka otarta z polowy cytrynykilka kropel aromatu waniliowegoWymieszac w misce make, cukier, drozdze, skorke z cytryny i sol. Mleko ogrzac. Do miski wbic zoltka, dodac rum, miekie maslo w wiorkach, aromat waniliowy, rozmieszac, dodawac powoli mleko i zagniesc miekkie ciasto. Jest dobrze zagniecione, gdy odstaje od reki i od miski. Odstawic w cieple miejsce pod przykryciem do wyrosniecia na 45 minut. Nastepnie zagniec ponownie i znow odstawic na pol godziny do wyrosniecia. Z ciasta uformowac 1 duzy bochenek lub 4 male. Mozna dodac rodzynki- ja czesc upieklam z rodzynkami, a czesc bez. Odstawic pod przykryciem do wyrosniecia na pol godziny. Posmarowac mlekiem i naciac. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni C- duzy bochen ok. 50 minut, a male ok. 40 minut.
Przepis dodaje do akcji: