ßßß Cookit - przepis na Osterbrot- chlebek wielkanocny

Osterbrot- chlebek wielkanocny

nazwa

Wykonanie

Gdy w lutym w tutejszych piekarniach zaczynaja pojawiac sie wielkanocne wypieki wiekszosc ludzi uwaza ze to za wczesnie. Ja tez, poza jednym wyjatkiem, a jest nim wielkanocny chlebek- Osterbrot. Smakuje mi tak bardzo, ze moglabym go jesc przez okragly rok. Domowy, samodzielnie upieczony jest jeszcze lepszy! Wykonalam na podstawie tego przepisu: http://www.chefkoch.de/rezepte/114761048418449/Osterbrot.html . Polecam tez jako chlebek do swienconkowego koszyczka. W Bawarii tez jest swieconka, wiecie? Tyle, ze w pierwszy dzien swiat, na glownej mszy.
Skladniki na 1 duzy bochen lub 4 male- upieklam 4
1 kg maki
150 g masla
150 g cukru
1 opakowanie suszonych drozdzy
3 zoltka
1 lyzka rumu
1/2 litra mleka
1 lyzeczka soli
skorka otarta z polowy cytryny
kilka kropel aromatu waniliowego
Wymieszac w misce make, cukier, drozdze, skorke z cytryny i sol. Mleko ogrzac. Do miski wbic zoltka, dodac rum, miekie maslo w wiorkach, aromat waniliowy, rozmieszac, dodawac powoli mleko i zagniesc miekkie ciasto. Jest dobrze zagniecione, gdy odstaje od reki i od miski. Odstawic w cieple miejsce pod przykryciem do wyrosniecia na 45 minut. Nastepnie zagniec ponownie i znow odstawic na pol godziny do wyrosniecia. Z ciasta uformowac 1 duzy bochenek lub 4 male. Mozna dodac rodzynki- ja czesc upieklam z rodzynkami, a czesc bez. Odstawic pod przykryciem do wyrosniecia na pol godziny. Posmarowac mlekiem i naciac. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni C- duzy bochen ok. 50 minut, a male ok. 40 minut.
Przepis dodaje do akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/03/Osterbrot-chlebek-wielkanocny.html