ßßß Cookit - przepis na Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Z ciemna czekolada, dla prawdziwych smakoszy :) Upieczona w malej foremce.
Na forme o srednicy 20 cm:
100 g maki
30 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
40 g masla z lodowki
1 zoltko
2-3 lyzki rumu
nadzienie:
100 g czekolady gorzkiej
150 g slodkiej smietanki
3 lyzki mleka
1 jajko
Skladniki ciasta zagniec , nastepnie rozwalkowac na placek nieco wiekszy niz foremka. Przelozyc do wysmarowanej tluszczem foremki, wycigajac na brzegach. Placek ponakluwac widelcem. Podpiec 10 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. Nastepnie obnizyc temperature do 150 °C. Czekolade polamac na kawalki. Mleko i smietanke zagotowac. Rozpuscic w nim czekolade, nieco ostudzic i dodac jajko. Wymieszac. Mase przelac na placek, piec 20 minut, wystudzic w piekarniku.
Przepis z ksiazki: "Kleine Kuchen und Torten", wyd. Bassermann, 2004 r.
Przepis uczestniczy w akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/02/Tarta-czekoladowa.html