Wykonanie
Z ciemna
czekolada, dla prawdziwych smakoszy :) Upieczona w
malej foremce.
Na forme o srednicy 20 cm:100 g
maki30 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowegoszczypta
soli40 g
masla z lodowki1
zoltko2-3 lyzki
rumunadzienie:100 g
czekolady gorzkiej150 g slodkiej
smietanki3 lyzki
mleka1
jajkoSkladniki ciasta zagniec , nastepnie rozwalkowac na placek nieco wiekszy niz foremka. Przelozyc do wysmarowanej tluszczem foremki, wycigajac na brzegach. Placek ponakluwac widelcem. Podpiec 10 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. Nastepnie obnizyc temperature do 150 °C.
Czekolade polamac na kawalki.
Mleko i
smietanke zagotowac. Rozpuscic w nim
czekolade, nieco ostudzic i dodac
jajko. Wymieszac. Mase przelac na placek, piec 20 minut, wystudzic w piekarniku.
Przepis z ksiazki: "Kleine Kuchen und Torten", wyd. Bassermann, 2004 r.Przepis uczestniczy w akcji: