ßßß

Na forme o srednicy 30 cm:125 g orzechow wloskich (waga po wyluskaniu)400g + 1 lyzka maki325 g cukrusol275 g masla200 g czekolady gorzkiej deserowej5 jajek1 opakowanie cukru waniliowego2 palskie lyzeczki proszku do pieczeniaOrzechy posiekac, wymieszac w misce ze szczypta soli, 75 g cukru i 150 g maki. Stopic 125 g masla i dodac do miski z orzechami, maka i cukrem, gdy jest jeszcze gorace, zagniesc kruszonke, na sam koniec dodajac lyzke maki. Czekolade polamac na kawalki, wlozyc do garnka wraz z 150 g masla i rozpuscic na niewielkim ogniu mieszajac. Nieco wystudzic. Jajka ubic z 250 g cukru, szczypta soli i cukrem waniliowym na puszytsta mase. 250 g maki wymieszac z proszkiem do pieczenia dodawac stopniowo do masy jajecznej i wymieszac. Nastepnie dodac czekoalde i maslo, wymieszac. Przelozyc do natluszconej, wyspanej maka foremki. Na wierzchu posypac orzechowa kruszonka. Wstawic do nagrzanego piekarnika- 175°C (z termoobiegiem- 150°C). Piec 35-40 minut.Przepis dodaje do akcji:Przepis z pisma "Laura"