Wykonanie
Juz jutro swiatowy
Dzien Czekolady! A oto moja propozycja na obchody tego dnia :)
Na forme o srednicy 30 cm:125 g orzechow wloskich (waga po wyluskaniu)400g + 1 lyzka
maki325 g
cukrusol275 g
masla200 g
czekolady gorzkiej deserowej5
jajek1 opakowanie
cukru waniliowego2 palskie lyzeczki
proszku do pieczeniaOrzechy posiekac, wymieszac w misce ze szczypta
soli, 75 g
cukru i 150 g
maki. Stopic 125 g
masla i dodac do miski z
orzechami,
maka i
cukrem, gdy jest jeszcze gorace, zagniesc kruszonke, na sam koniec dodajac lyzke
maki.
Czekolade polamac na kawalki, wlozyc do garnka wraz z 150 g
masla i rozpuscic na niewielkim ogniu mieszajac. Nieco wystudzic.
Jajka ubic z 250 g
cukru, szczypta
soli i
cukrem waniliowym na puszytsta mase. 250 g
maki wymieszac z
proszkiem do pieczenia dodawac stopniowo do masy jajecznej i wymieszac. Nastepnie dodac
czekoalde i
maslo, wymieszac. Przelozyc do natluszconej, wyspanej
maka foremki. Na wierzchu posypac orzechowa kruszonka. Wstawic do nagrzanego piekarnika- 175°C (z termoobiegiem- 150°C). Piec 35-40 minut.Przepis dodaje do akcji:Przepis z pisma "Laura"