ßßß

Na forme o srednicy 26 cm:200 g surowej masy marcepanowej900 g jablek1 cytryna200 g miekkiego masla175 g cukru1 opakowanie cukru waniliowegoaromat waniliowy4 jajka250 g maki2 lyzeczki proszku do pieczenia100 g mielonych migdalowMarcepan posiekac. Jablka obrac, wyjac gniazda nasienne, pokroic w osemki. Cytryne sparzyc wrzatkiem i otrzec skorke, a sokiem pokropic jablka. Maslo posiekac, dodac cukier, cukier waniliowy, skorke z cytryny i kilka kropli aromatu waniliowego, ubic na puszysta mase. Dodawac pojedynczo jajka ciagle ucierajac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodawac do masy naprzemian z mielonymi migdalami i masa marcepanowa wciaz mieszajc mikserem. Przelozyc do natluszczonej i wysypanej tarta bulka formy. Powierzchnie wygladzic, Na wierzchu poukladac jablka. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 1750°C ok. 60 minut (godzine)Przepis z: "Lea Spezial. Backspass für Weihnachten." Nr 4/2011