ßßß Cookit - przepis na Marcepanowy jablecznik

Marcepanowy jablecznik

nazwa

Wykonanie

Zimowe pieczenie :) MOze troche nieco sie spiekl, ale smakowal przepysznie :)
Na forme o srednicy 26 cm:
200 g surowej masy marcepanowej
900 g jablek
1 cytryna
200 g miekkiego masla
175 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
aromat waniliowy
4 jajka
250 g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
100 g mielonych migdalow
Marcepan posiekac. Jablka obrac, wyjac gniazda nasienne, pokroic w osemki. Cytryne sparzyc wrzatkiem i otrzec skorke, a sokiem pokropic jablka. Maslo posiekac, dodac cukier, cukier waniliowy, skorke z cytryny i kilka kropli aromatu waniliowego, ubic na puszysta mase. Dodawac pojedynczo jajka ciagle ucierajac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodawac do masy naprzemian z mielonymi migdalami i masa marcepanowa wciaz mieszajc mikserem. Przelozyc do natluszczonej i wysypanej tarta bulka formy. Powierzchnie wygladzic, Na wierzchu poukladac jablka. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 1750°C ok. 60 minut (godzine)
Przepis z: "Lea Spezial. Backspass für Weihnachten." Nr 4/2011
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/02/Marcepanowy-jablecznik.html