ßßß
Na 48 sztuk:4 jajka180 g cukru150 g maki100 g masla2 lyzeczki proszku do pieczeniaskorka otarta z jednej cytrynytluszcz do smarowania foremekMaslo rozpuscic i podgrzewac, az nieco zbrazowieje, uwazac, zeby sie nie przypalilo. Ostudzic do temperatury pokojowej. Jajka ubic z cukrem na puszysta mase, dodac make wymieszana ze skorka cytrynowa i proszkiem do pieczenia, wymieszac. Dodac stopione maslo i wymieszac. Odstawic na 20 minut. Foremki natluscic, wykladac porcje ciasta do ok. 2/3 zawartosci foremki. Wlozyc do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190°C ok. 10 minut. Uwaga- latwo przeoczyc moment, kiedy ciastka sa gotowe i moga sie zbyt szybko przypalic. Przestudzic, wyjac z foremki. Foremke umyc i wytrzec do sucha. Nie mozna wklada ciasta do foremki zbyt goracej, poniewaz magdalenki sie przypala. Umyta i suche foremke ponownie natluscic i postepowac jak z pierwsza partia ciastek. Mozna posypac cukrem pudrem.
Przepis dodaje do akcji: