Wykonanie
Placek, ktory powstal z potrzeby chwili. Jakie ciasto dzis pieczemy spytal wczoraj starszy synek- z trukawkami?- Nie mam
truskawek- Z wisienkami?-
moze byc- Ale mama, ja nie lubie wisienek, mama,
moze...
cytrynowe! I tak zostal podjeta decyzja o upieczeniu tego placka. Smakuje soczyscie i jak wszytskie ucierane placki jest nieskomplikowany i szybko sie go robi. To potrafia nawet dzieci ;) Oto placek fantazyjnie ozdobiony lukrem przez moje dziecko ;)
Na blaszke o wymiarach 23x20 cm:100 g
masla100 g
cukruskorka otartra i sok z jednej
cytryny150 g
makipol paczki
proszku do pieczenia (paczka przeznaczona na 500 g
maki)3 lyzki musu lemoncurd2
jajka4 lyzki
maki ziemniaczanejMaslo utrzec z
cukrem i
skorka z cytryny. Dodac pojedynczo
jajka i ucierac dalej. Dodawac na przemian
make wymieszana z
maka ziemniaczana i
proszkiem do pieczenia oraz
sok z cytryny i lemoncurd. Przelozyc do wysmarowanej tluszczem blaszki i wyspanej bulka
tarta. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 15-20 minut.
Przepis z "Laura. Backen im Frühling" Nr 2/2011