ßßß Cookit - przepis na Cytrynowe ciasto ucierane

Cytrynowe ciasto ucierane

nazwa

Wykonanie

Ciasto cytrynowe nieco bardziej cytrynowe ;) Poprzez nasaczenie cytrynowym syropem i dodatkowo cytrynowy lukier daje mega swiezosc ;)
Na forme keksowa o dlugosci 25 cm i objetosci 1 , 5 litra
250 g masla lub margaryny do pieczenia
200 g + 3 lyzki cukru
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
2 cytryny
200 g maki
50 g maki ziemniaczanej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
150 g cukru pudru
tlusz do wysmarowania foremki i maka do wysypania foremki
1 cytryne sparzyc, osuszyc, otrzec z niej skorke. Otarta skorke wymieszac z maka, proszkiem do pieczenia i maka ziemniaczana. Maslo, 200 g cukru, sol i cukier waniliowy utrzec w misce mikserem na kremowa mase. Po koleji dodawac jajka ciagle mieszajac. Powoli dodawac wymieszana make lekko mieszajac lyzka. Ciasto wylozyc do natluszczonej i wysypanej maka foremki. Piec w temperaturze 150°C (w piekarnikach z termoobiegiem, bez termoobiegu- 175°C) ok 50-60 minut. Ciasto wystudzic. Cytryny przepolowic i wycisnac z nich sok. Odlozyc 3 lyzki soku. Pozostaly sok wymieszac z 3 lyzkami cukru i zagotowac syrop. Ciasto nakluc drewniana wykalaczka i nasaczyc cytrynowym syropem. Z 3 lyzek soku cytrynowego i cukru pudru przyzadzic lukier, ktorym oblac ciasto.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/03/Cytrynowe-ciasto-ucierane.html