ßßß Cookit - przepis na Waniliowe muffiny z czeresniami

Waniliowe muffiny z czeresniami

nazwa

Wykonanie

Dzis znow waniliowo :) I znow czeresniowo :) czeresnie (lub wisnie) moga byc ze sloika lub z zamrazarki.
Na 12 sztuk:
250 g czeresni
175 g masla lub margaryny do pieczenia
175 g cukru
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
300 g maki
1 opakowanie proszku do pieczenia (przeznaczone na 500 g maki)
75 g waniliowego jogurtu
125 g cukru pudru
Czeresnie umyc, wypestkowac, lub jesli sa juz gotowe osaczyc na sicie, zachowac sok. Foremke muffinkowa wylozyc papierowymi papilotami. Cukier, maslo, sol i cukier waniliowy ubic na puszysta mase. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Do masy maslanej dodawac po jednym jajku i ubijac. Nastepnie dodawac na przemian make i jogurt waniliowy. Dodac czeresnie i wymieszac. Nakladac do foremek. Piec w uprzednio nagraznym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 20-25 minut.
2-3 lyzki soku czeresniowego wymieszac z cukrem pudrem, mozna dodac czerwonego barwnika spozywczego. Lukrem ozdobic muffinki.
Przepis z "Tina. Backen. Kuchen für den Sommer" nr. 03/2011
Przepis dodaje do akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/03/Waniliowe-muffiny-z-czeresniami.html