ßßß
Na 12 sztuk:250 g czeresni175 g masla lub margaryny do pieczenia175 g cukruszczypta soli1 opakowanie cukru waniliowego4 jajka300 g maki1 opakowanie proszku do pieczenia (przeznaczone na 500 g maki)75 g waniliowego jogurtu125 g cukru pudruCzeresnie umyc, wypestkowac, lub jesli sa juz gotowe osaczyc na sicie, zachowac sok. Foremke muffinkowa wylozyc papierowymi papilotami. Cukier, maslo, sol i cukier waniliowy ubic na puszysta mase. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Do masy maslanej dodawac po jednym jajku i ubijac. Nastepnie dodawac na przemian make i jogurt waniliowy. Dodac czeresnie i wymieszac. Nakladac do foremek. Piec w uprzednio nagraznym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 20-25 minut.2-3 lyzki soku czeresniowego wymieszac z cukrem pudrem, mozna dodac czerwonego barwnika spozywczego. Lukrem ozdobic muffinki.
Przepis z "Tina. Backen. Kuchen für den Sommer" nr. 03/2011Przepis dodaje do akcji: