ßßß

Blaszka o wymiarach 40x30 cm:ciasto:400 g makiszczypta soli1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia100 g cukru2 jajka200 g masla lub margaryny do pieczenianadzienie:1 , 5 kg jablek200 g surowej masy marcepanowej200 g gestej smietany4 jajka3 lyzki cukru3 czubate lyzki migdalow w platkachSkladniki ciasta zagniesc, uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 1 godzine. Jablka, obrac, wyjac gniazda nasienne, pokroic w kostke. Marcepan pokroic w kostke, ubic ze smietana, dodac jajka i cukier, wymieszac.Blache wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto rozwalkowac, przelozyc do blaszki wyciagajac na brzegach do gory. Ulozyc jablka. Polac marcepanowa polewa i posypac migdalami. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 35-45 minut.Przepis z: "Backen aktuell- Versunkene Kuchen" nr 102/2010