Wykonanie
Czy jeszcze trwa sezon na jableczniki i szarlotki? U mnie tak! Zapraszam na wielki placek na cala blache!
Blaszka o wymiarach 40x30 cm:ciasto:400 g
makiszczypta
soli1 czubata lyzeczka
proszku do pieczenia100 g
cukru2
jajka200 g
masla lub
margaryny do pieczenianadzienie:1 , 5 kg jablek200 g surowej masy marcepanowej200 g gestej
smietany4
jajka3 lyzki
cukru3 czubate lyzki migdalow w platkachSkladniki ciasta zagniesc, uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 1 godzine.
Jablka, obrac, wyjac gniazda nasienne, pokroic w kostke. Marcepan pokroic w kostke, ubic ze
smietana, dodac
jajka i
cukier, wymieszac.Blache wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto rozwalkowac, przelozyc do blaszki wyciagajac na brzegach do
gory. Ulozyc
jablka. Polac marcepanowa polewa i posypac
migdalami. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 35-45 minut.Przepis z: "Backen aktuell- Versunkene Kuchen" nr 102/2010