ßßß Cookit - przepis na Jablecznik z marcepanowa polewa

Jablecznik z marcepanowa polewa

nazwa

Wykonanie

Czy jeszcze trwa sezon na jableczniki i szarlotki? U mnie tak! Zapraszam na wielki placek na cala blache!
Blaszka o wymiarach 40x30 cm:
ciasto:
400 g maki
szczypta soli
1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
2 jajka
200 g masla lub margaryny do pieczenia
nadzienie:
1 , 5 kg jablek
200 g surowej masy marcepanowej
200 g gestej smietany
4 jajka
3 lyzki cukru
3 czubate lyzki migdalow w platkach
Skladniki ciasta zagniesc, uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 1 godzine. Jablka, obrac, wyjac gniazda nasienne, pokroic w kostke. Marcepan pokroic w kostke, ubic ze smietana, dodac jajka i cukier, wymieszac.
Blache wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto rozwalkowac, przelozyc do blaszki wyciagajac na brzegach do gory. Ulozyc jablka. Polac marcepanowa polewa i posypac migdalami. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 35-45 minut.
Przepis z: "Backen aktuell- Versunkene Kuchen" nr 102/2010
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/11/Czy-jeszczetrwa-sezon-na-jableczniki-i-szarlotki.html