ßßß Cookit - przepis na Babka kawowo-orzechowa

Babka kawowo-orzechowa

nazwa

Wykonanie

Jedna z prostszych i szybkich w robieniu ;) Moze byc tez na Wielkanoc do swiatecznej kawy :)
Na forme o pojemnosci 2 l:
1 tabliczka czekolady o smaku kawowoym (100g)
250 g masla lub margaryny do pieczenia
1 szklanka cukru
1 lyzka kawy rozpuszczalnej
szczypta soli
5 jajek
1 i 1/2 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
200 g mielonych orzechow laskowyhc
Czekolade zetrzec na tarce o srednich oczkach. Margaryne utrzec z cukrem na puszysta mase, dodac kawe w proszku i szczypte soli, ucierac dodawac pojedynczo jajka. Make przesiac dodajac proszek do pieczenia, wymieszac z masa jajeczna. Pod koniec dodac orzechy i starta czekolade i wymieszac. Przelozyc do natluszczonej i wysypanej maka foremki. Piec w temperaturze 180°C ok. 50-55 minut.
Przepis z: "Naj poleca, 100 dan na Wielkanoc i wiosne" nr 1/2004
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/03/Babka-kawowo-orzechowa.html