Wykonanie
Na samym poczatku jeszce raz przepraszam, ze losowanie nagrody w konkursie urodzinowym bloga przesunelo sie o jeden
dzien. Wczoraj moj blog skonczyl trzy lata! Duzy chlopak juz z niego jest! Bardzo kocham to moje dziecko ;) Dziekuje za wasza trzyletnia obecnosc tutaj- pozytywne dopingowanie mnie do moich kulinarnych i blogowych poczynan. Kilka faktow na temat bloga- na Facebooku polubilo go 186 osob. W ciagu 3 lat zebral 2039 komentarzy. Wizyty w ciagu tygodnia plasuja sie na poziomie 15000 do 20000 wizyt. W ostatnim roku podzielilam sie z
wami 149 przepisami, zorganizowalam 2 akcje kulinarne: "Pralinki,
trufelki,
czekoladki... 2" oraz "Przysmaki dla taty 3".
Pora na rostrzygniecie urodzinowego konkursu. Zglosilo sie 17 osob- oto krotka fotorelacja z losowania. Do kazdej osby, ktora wyrazila chec udzialu w konkursie dopasowano numer zgodnie z kolejnoscia wpisywania komentarzy. Jedna osoba zglosila sie mailowo- uplasowalam ja z numerem 17stym. W roli maszyny losujacej wystapil moj 1,5roczny synus. Wszystkie przepisy, jakie dla mnie pozostawiliscie zostaly przeze mnie skrupulatnie przeczytane- dziekuje za tyle inspiracji!Moment losowania:
A oto szczesliwy numer:
A teraz zapraszam do swietowania i skosztowania mojego kartoflanego wypieku na slodko! Bardzo go wam polecam i mam nadzieje, ze bedzie wam smakowla a wy nadal bedziecie do mnie zagladac i korzystac z przepisow.Placek
migdalowo-kartoflanyNa forme o srednicy 26 cm:375 g ziemniakow ugotowanych w lupinach poprzedniego dnia4
jajka200 g
cukru200 g
masla lub
margaryny do pieczenia200 g
maki2 1/2 lyzeczki
proszku do pieczenia100 g mielonych orzechow wloskich100 g mielonych migdalow50 g migdalow w platkachszczypta
soliZiemniaki obrac i przepuscic przez praske.
Zoltka jaj oddzielic od bialek, utrzec z
cukrem i
maslem na puszysta mase. W misce wymieszac
make z
migdalami,
orzechami wloskimi,
sola i
proszkiem do pieczenia. Dodawac stopniowo do masy
maslanej ciagle ucierajac. Biala ubic na szytwna piane z odrobina
soli i wymieszac lekko z
ciastem, dodac rowniez
ziemniaki i wymieszac. Ciasto przelozyc do natlusczonej foremki. Posypac na wierzchu
migdalami w platkach. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (termoobiegiem- 160°C) 70 minut, po 30 minutach od poczatku pieczenia przykyrc wierzch folia aluminiowa. Mozna przekroic i posmarowac
dzemem. Ale smakuje tez zupelnie czysty :)Przepis z: "Meine Familie & ich. Books. Kuchenklassiker" nr 4/2013