ßßß
A oto szczesliwy numer:
A teraz zapraszam do swietowania i skosztowania mojego kartoflanego wypieku na slodko! Bardzo go wam polecam i mam nadzieje, ze bedzie wam smakowla a wy nadal bedziecie do mnie zagladac i korzystac z przepisow.Placek migdalowo-kartoflanyNa forme o srednicy 26 cm:375 g ziemniakow ugotowanych w lupinach poprzedniego dnia4 jajka200 g cukru200 g masla lub margaryny do pieczenia200 g maki2 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia100 g mielonych orzechow wloskich100 g mielonych migdalow50 g migdalow w platkachszczypta soliZiemniaki obrac i przepuscic przez praske. Zoltka jaj oddzielic od bialek, utrzec z cukrem i maslem na puszysta mase. W misce wymieszac make z migdalami, orzechami wloskimi, sola i proszkiem do pieczenia. Dodawac stopniowo do masy maslanej ciagle ucierajac. Biala ubic na szytwna piane z odrobina soli i wymieszac lekko z ciastem, dodac rowniez ziemniaki i wymieszac. Ciasto przelozyc do natlusczonej foremki. Posypac na wierzchu migdalami w platkach. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (termoobiegiem- 160°C) 70 minut, po 30 minutach od poczatku pieczenia przykyrc wierzch folia aluminiowa. Mozna przekroic i posmarowac dzemem. Ale smakuje tez zupelnie czysty :)Przepis z: "Meine Familie & ich. Books. Kuchenklassiker" nr 4/2013