Czekolada+ sliwki- czyz to nie polaczenie idelane? Platkimigdalowe tez "niezle" pasuja ;) Ach, jest jeszcze jedna niespodzianka w postaci czerwonego wina! Zachecam!Na forme babkowa o zawartosci 2 l:350 g sliwek70 g platkow migdalowych200 g masla lub margaryny do pieczenia200 g maki2 lyzeczki cukru waniliowego175 g cukruszczypta soli4 jajka2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia5 lyzek czerwonego wina159 g posiekanej czekolady deserowejcukier puder do posypaniatluszcz do wysmarowania formySliwki umyc, wyjac pestki pokroic na male kawalki. Foremke wysmarowac tluszczem i wysypac 1-2 lyzkami platkowch migdalowych.Utrzec na puszysta mase maslo, cukier, cukier waniliowy i sol. Pojedynczo dodawac jajka ciagle ucierajac. Dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i wino. Wymieszac ostroznie z pozostalymi platkami migdalowymi i posiekana czekolada. 1/4 ciasta wylozyc do formy, pozostala czesc wymieszac ze sliwkami i wlozyc do formy. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem 150°C) ok. 50-60 minut. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto jest w srodku wilgotne, jesli patyczek jest mokry to piec, az ciasto bedzie suche w srodku. Babke wystudzic, wyjac z foremki i obsypac cukrem puder.Przepis dodaje do akcji:Przepis z: "Tina. Backen" nr 4/2009