ßßß Cookit - przepis na Babka ze sliwkami i czekolada

Babka ze sliwkami i czekolada

nazwa

Wykonanie

Czekolada+ sliwki- czyz to nie polaczenie idelane? Platki migdalowe tez "niezle" pasuja ;) Ach, jest jeszcze jedna niespodzianka w postaci czerwonego wina! Zachecam!
Na forme babkowa o zawartosci 2 l:
350 g sliwek
70 g platkow migdalowych
200 g masla lub margaryny do pieczenia
200 g maki
2 lyzeczki cukru waniliowego
175 g cukru
szczypta soli
4 jajka
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
5 lyzek czerwonego wina
159 g posiekanej czekolady deserowej
cukier puder do posypania
tluszcz do wysmarowania formy
Sliwki umyc, wyjac pestki pokroic na male kawalki. Foremke wysmarowac tluszczem i wysypac 1-2 lyzkami platkowch migdalowych.
Utrzec na puszysta mase maslo, cukier, cukier waniliowy i sol. Pojedynczo dodawac jajka ciagle ucierajac. Dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i wino. Wymieszac ostroznie z pozostalymi platkami migdalowymi i posiekana czekolada. 1/4 ciasta wylozyc do formy, pozostala czesc wymieszac ze sliwkami i wlozyc do formy. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem 150°C) ok. 50-60 minut. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto jest w srodku wilgotne, jesli patyczek jest mokry to piec, az ciasto bedzie suche w srodku. Babke wystudzic, wyjac z foremki i obsypac cukrem puder.
Przepis dodaje do akcji:
Przepis z: "Tina. Backen" nr 4/2009
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/09/Babka-ze-sliwkami-i-czekolada.html