ßßß

Na blache o wymiarach: 32x39 cm200 g masla lub margaryny do pieczenia270 g cukruszczypta soli3 jajka270 g maki1 lyzeczka proszku do pieczenia3-4 lyzki mleka5 czerwonych jablek2 lyzki soku z cytryny120 ml syropu klonowegoJablka obrac, pokroic na talarki ok. 1 cm, wyciac gniazda nasienne. Skropic sokiem z cytryny. Na sucha patelnie wsypac 60 g cukru i skarmelizowac (poczekac az sie rozpusci). Dodac 60 ml syropu klonowego i jablka, dusic przez chwile. Karmel powinien sie rozpuscic. Maslo ubic z sola i 150 g cukru na kremowa mase. Dodawac pojedynczo jajka i ciagle ubijac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Wsypywac do masy naprzemian z mlekiem, meiszajac. Ciasto wylozyc na blache z papierem do pieczenia. Nastepnie za pomoca widelca wylozyc jablka. Polac pozostalym na patelni karmelem. Wlozyc jablecznik do nagrzanego piekarnika- 200°C, z termoobiegiem- 175°C i piec przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu polac karmelem sporzadzonym tak jak poprzednio z 60 g cukru i 60 ml syropu klonowego (mozna dodac nieco wody).Przepis z tygodnika "Laura" , jeden z wrzesniowych numerow 2013 r.