ßßß Cookit - przepis na Babka potrojnie czekoladowa

Babka potrojnie czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Dzis Dzien Dziecka. A widomo, ze usmiech na buzi dziecka najlatwiej wywoluje czekolada ;) Moim maluchom babka smakowala :) Wszystkim milusinskim wszystkiego najlepszego w dniu ich swieta:)
Na forem keksowa o wymiarach: 25x11 cm (mala):
100 g bialej czekolady
100 g nugatu kakaowo-orzechowego (produkt gotowy)
200 g masla lub margaryny do pieczenia
200 g cukru
5 jajek
300 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzki kakao
100 g siekanej czekolady deserowej
1 szczypta soli
2 lyzki mleka
Biala czekolade polamac na kawalki, wlozyc do miseczki i rozpuscic w kapieli wodnej. Podobnie postapic z nugatem, wystudzic. Miekkie maslo ubic na puszysta mase z cukrem i szczypta soli. Dodawac pojedynczo jajka ciagle ubijajac. Dodawac stopniowo ubijajac make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielic na 3 czesci. Do pierwszej dodac biala czekolade i wymieszac. Do drugiej dodac nugat i wymieszac, do trzeciej dodac posiekana czekolade, kakao, mleko i wymieszac. Wszystkie czesc wykladac naprzemian do wysmarowanej tlusczem foremki, wygladzic na wierzchu. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ( z termoobiegiem- 160°C) ok. 70-80 minut. W polowie pieczenia przykryc folia aluminiowa, by gora ciasta zbyt sie nie spiekla. Przed wyjeciem z piekarnika sparwdzic patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, jesli patyczek jest suchy to babka jest gotowa.
Przepis z "Meine Familie & ich. Books. Lieblingskuchen. Backvergnügen für jede Gelegenheit" nr 5/2012
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/06/Babka-potrojnie-czekoladowa.html