Wykonanie
Dzis
Dzien Dziecka. A widomo, ze usmiech na buzi dziecka najlatwiej wywoluje
czekolada ;) Moim maluchom babka smakowala :) Wszystkim milusinskim wszystkiego najlepszego w dniu ich swieta:)Na forem keksowa o wymiarach: 25x11 cm (mala):100 g
bialej czekolady100 g nugatu
kakaowo-
orzechowego (produkt gotowy)200 g
masla lub
margaryny do pieczenia200 g
cukru5
jajek300 g
maki1 lyzeczka
proszku do pieczenia2 lyzki
kakao100 g siekanej
czekolady deserowej1 szczypta
soli2 lyzki
mlekaBiala czekolade polamac na kawalki, wlozyc do miseczki i rozpuscic w kapieli
wodnej. Podobnie postapic z nugatem, wystudzic. Miekkie
maslo ubic na puszysta mase z
cukrem i szczypta
soli. Dodawac pojedynczo
jajka ciagle ubijajac. Dodawac stopniowo ubijajac
make wymieszana z
proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielic na 3 czesci. Do pierwszej dodac
biala czekolade i wymieszac. Do drugiej dodac nugat i wymieszac, do trzeciej dodac posiekana
czekolade,
kakao,
mleko i wymieszac. Wszystkie czesc wykladac naprzemian do wysmarowanej tlusczem foremki, wygladzic na wierzchu. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ( z termoobiegiem- 160°C) ok. 70-80 minut. W
polowie pieczenia przykryc folia aluminiowa, by
gora ciasta zbyt sie nie spiekla. Przed wyjeciem z piekarnika sparwdzic patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, jesli patyczek jest suchy to babka jest gotowa.
Przepis z "Meine Familie & ich. Books. Lieblingskuchen. Backvergnügen für jede Gelegenheit" nr 5/2012