Wykonanie
Dla miłośników makowników w wersji
banalnej w przygotowaniu, ale niebanalnej w smaku ;)
Czekoladowy smak powinien przekonać nawet tych, którzy sceptycznie podchodzą do makowców - jak ja ;)A zmiany tej dokonała Aga i to od niej jest przepis :)
Składniki:1/2 kg
maku10
jajek1/2 kg
cukru2 łyżki
kakao5 łyżek
mleka1 tabliczka
czekolady2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Wykonanie ciasta trzeba rozpocząć dzień wcześniej.
Mak namoczyć, sparzyć i zmielić i zmielić - najlepiej zmielić w maszynce do
mielenia mięsa (tylko wtedy mielimy dwa
razy).W kąpieli
wodnej (rondelek wstawiony w większy garnek z ciepłą
wodą) rozpuszczamy
czekoladę,
kakao i
mleko. Gotową masę studzimy.
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodawać powoli zmielony
mak, rozpuszczoną
czekoladę i utrzeć na jednolitą masę.W drugiej misce ubić pianę z 10
białek. Do masy makowej dodać pianę i
proszek do pieczenia - wymieszać łyżką.W przepisie nie ma
mąki i to nie jest błąd ;):)Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę
makową - piec około 60 minut w 180 stopniach.Gotowe ciasto można polać rozpuszczoną tabliczką
czekolady ;)Pychota!