Wykonanie
Dlaczego milka? A no dlatego, że do kremu zużyłam litr
mleka. Oprócz tego na każdej warstwie
mlecznej znajduje się sos wykonany z
czekolady mlecznej milka. Ciasto jest wyjątkowe bardzo delikatne, rozpływa się w ustach, kremowe i smakuje trochę jak Kinder
czekolada.
Mleko zamknięte w
czekoladzie. Delicja!Składniki:
Biszkopt:7
jajek7 łyżek
cukru7 łyżek
maki1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
kakao7 łyżek gorącej
wodyKrem:1 litr
mleka180 g
mąki pszennej150 g
cukru100 g
białej czekolady250 g
masła temp. pokojowaSos:200 g
mlecznej czekolady milka5 łyżek
mleka120 g
masłaBiszkopt:
Białka ubić na sztywno, cały czas ubijając, dodawać po łyżce
cukru i
żółtka. Przy pomocy rózgi albo łyżki delikatnie wmieszać
mąkę z proszkiem.
Kakao rozpuścić w wodzie i połączyć z masą. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 23x33 cm i piec w piekarniku około 30 minut w 180*C.Krem: Odlać szklankę
mleka resztę zagotować. Do odlanego
mleka wsypać
mąkę,
cukier i wymieszać. Jak powstaną grudki należy przetrzeć przez sitko. Do gotującego się
mleka wlewamy mieszankę
mleczno-mączną. Zmniejszamy ogień, wrzucamy
białą czekoladę połamaną na małe kosteczki. Cały czas mieszamy do momentu zgęstnienia i do momentu aż masa zacznie pyrkać. Musimy uważać żeby nie przypalić! W trakcie studzenia masa jeszcze zgęstnieje! Studzimy do temperatury pokojowej.
Masło rozkręcamy, dodajemy po łyżce kremu. Jeśli powstaną grudki możemy je zlikwidować używając miksera.Sos: Do miski wrzucamy połamaną
czekoladę,
masło, wlewamy
mleko i ustawiamy nad garnkiem z gotującą się
wodą i rozpuszczamy. Studzimy, masa musi dobrze zgęstnieć inaczej po nałożeniu na ciasto może ściekać po bokach. Jeśli zdarzy się taka wpadka włóżmy ciasto do lodówki!
Biszkopt przekrawamy na pół. Na ciasto nakładamy 1/2 masy
mlecznej następnie wylewamy połowę sosu
czekoladowego, przykrywamy
biszkoptem, masa
mleczna i na koniec sos. Masę
mleczną i sos
czekoladowy należy równomiernie rozsmarować na całym
biszkopcie.Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Do ciasta fantastycznie pasują
truskawki,
maliny albo
jagody.