Wykonanie
Przepis na murzynka przygotowanego i lekko zmodyfikowanego przez mojego
mężaSkładniki - forma 30x101 kostka
masła4 łyżki
kakao (2 gorzkiego i 2 słodkiego)375 g
mąki pszennej10 g
proszku do pieczenia4
jajka1,5 szklanki
cukru1 szklanka
mlekatabliczka
czekolady deserowej (na polewę)
Sposób przygotowania:
masło rozpuść w garnku na małym ogniudodaj
cukier,
kakao,
mleko i wolno podgrzewaj, ciągle mieszając w celu uzyskania jednolitej masydo tak przygotowanej masy dodaj
mąkę pszenną zmieszaną z
proszkiem do pieczenia i mieszaj za pomocą mikseradodaj pojedynczo
żółtka z 4
jajek, ciągle miksując (
białka pozostaw w odrębnej czystej misce) w odrębnej misce ubij z
białek sztywną pianę i dodaj ją do naszej masy, bardzo delikatnie mieszając łyżąmasę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartąpiec ok. 50 minut w 180 stopniach bez termoobiegu (sprawdź ciasto za pomocą wykałaczki)po wyjęciu z formy i przestygnięciu ciasto oblej polewą z
czekolady