Wykonanie
Przepyszna, wilgotna, czekoladowa babka! Przygotowałam ją specjalnie dla wszystkich
bliskich, którzy prosili o wielkanocne inspiracje. Babka jest prosta i szybka w przygotowaniu, a zadowoli nie jedno podniebienie :).Inne przepisy wielkanocne tutaj .
5
jajekszklanka
cukruszklanka
olejupół szklanki wrzącej
wody1,5 szklanki
mąki pszennejpół szklanki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniado wysmarowania formy:
masło i
bułka tartapolewa :
mleczna czekoladałyżka
masła3 łyżki
mleka+ kandyzowane
wiśnieCałe
jajka zmiksować z
cukrem na puszystą, jasną masę, która podwoi objętość.Wlać
olej i wrzątek, zmiksować.
Mąkę z proszkiem i
kakao przesiać, a następnie wsypać do masy.Całość krótko zmiksować.Formę na babkę wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą.Piec w temp. 180 st.C. przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.Roztopić
czekoladę z
masłem i
mlekiem w kąpieli
wodnej - odstawić na 2-3 minuty i oblać polewą ciasto.Można ozdobić kandyzowanymi
wiśniami.