ßßß

Na ok. 20 sztuk (moze bylo by wiecej, ale czesc ciasta zostala zjedzona przez moje urwisy na surowo, a czesc ciastek bez kremu, zanim zdarzylam je przelozyc kremem ;) ):140 g smietany kremowki200 g bialej czekolady250 g maki3 lyzki kakao50 g maki ziemniaczanej1 lyzeczka proszku do pieczenia150 g masla lub margaryny do pieczenia75 g cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 jajkoszczypta soliSmietane ogrzac, nastepnie rozpuscic w niej polamana na kawalki czekolade, wystudzic i wstawic do lodowki na 2 godziny. Make wymieszac z sola, kakao, proszkiem do pieczenia i maka ziemniaczana. Dodac zimne maslo i posiekac nozem. Nastepnie dodac cukier, cukier waniliowy i jajko. Zagniesc ciasto (gdyby bylo za suche dodac nieco mleka). Zawinac w folie spozywcza i wstawic do lodowki na 30 minut, do godziny. Ciasto rozwalowac cienko na posypanym maka blacie. Radelkiem wykrawac kwadraty lub prostokaty (kto chce moze tez uzyc foremek). Ukladac na 2 blachach wylozonych papierem do pieczenia. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 8-10 minut. Wystudzic. Mase czekoladowa wyjac z lodowki i ubic na krem mikserem (Nie za dlugo, bo krem moze sie zwazyc!). Kremem przekladac ciastka.
Przepis uczestniczy w akcji:Przepis z: "Laura.Backen. 100 köstliche Weihnachts-Rezepte". Nr 2/2010