ßßß

Na blache o srednicy 26 cm:250 g masla lub margaryny do pieczenia250 g cukru4 jajka250 g maki1 opakowanie proszku do pieczenia (przeznaczone na 500 g maki)250 ml likieru jajecznego (ajerkoniaku)100 g czekolady deserowej (mozna zrezygnowac)Dekoracja wedlug wlasnego uznania. U nas byl lukier z zielonym barwnikiem, listki z czekolady, kakao i kolorowy cukier.Maslo i cukier utrzec na puszysta mase. Po koleji dodawac jajka ciagle ucierajac. Wspac make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Wymieszac. Dodac ajerkoniak i starta na tarce czekolade. Wymieszac. Przelozyc do natluszczonej i wyspynej maka foremki (uwaga: mocno przywiera do foremki!). Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ( z termoobiegiem- 150 °C) ok 60 minut. Po wystygnieciu dekorowac w dowolny sposob.Przepis z: "Leckeres aus Omas Küche. Köstliche Kuchen aus Omas Rezeptbuch" nr 24/2011