ßßß Cookit - przepis na Placek z ajerkoniakiem

Placek z ajerkoniakiem

nazwa

Wykonanie

Zachcialo nam sie prostego ciasta. I rzeczywiscie jest proste z jednym "ciekawszym" skladnikiem. Ale za to dekoracja zrobiona przez synka byla naparwde bardzo skomplikowana ;) Jak na szesciolatka, to niezle mu poszlo, co? ;)
Na blache o srednicy 26 cm:
250 g masla lub margaryny do pieczenia
250 g cukru
4 jajka
250 g maki
1 opakowanie proszku do pieczenia (przeznaczone na 500 g maki)
250 ml likieru jajecznego (ajerkoniaku)
100 g czekolady deserowej (mozna zrezygnowac)
Dekoracja wedlug wlasnego uznania. U nas byl lukier z zielonym barwnikiem, listki z czekolady, kakao i kolorowy cukier.
Maslo i cukier utrzec na puszysta mase. Po koleji dodawac jajka ciagle ucierajac. Wspac make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Wymieszac. Dodac ajerkoniak i starta na tarce czekolade. Wymieszac. Przelozyc do natluszczonej i wyspynej maka foremki (uwaga: mocno przywiera do foremki!). Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ( z termoobiegiem- 150 °C) ok 60 minut. Po wystygnieciu dekorowac w dowolny sposob.
Przepis z: "Leckeres aus Omas Küche. Köstliche Kuchen aus Omas Rezeptbuch" nr 24/2011
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/07/Placek-z-ajerkoniakiem.html