ßßß Cookit - przepis na Cytrynowy baranek wielkanocny z ciasta ucieranego

Cytrynowy baranek wielkanocny z ciasta ucieranego

nazwa

Wykonanie

Okres przedswiateczny i znow pieczenie baranka. Szukam optymalnego przepisu na swieta. W zeszlym roku wyprobowalam ten: Wielkanocny baranek 2012 .
W zeszlym roku baran byl czarny ;) Tym razem pora na baranka cytrynowego: Smaczny i bialy- oblany cytrynowym lukrem i obsypany wiorkami czekoladowymi :)
Na forme o pojemnosci 0 , 7 l:
1 cytryna
75 g masla lub margaryny do pieczenia
100 g cukru
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
100 g maki
25 g maki ziemniaczanej
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
50 gwiorkow kokosowych
Cytryne umyc i otrzec skorke. Skorke cytrynowa utrzec w misce z sola, cukrem i cukrem waniliowym. Dodawac pojedynczo jajka ciagle ucierajac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i maka ziemniaczana, wymieszac z masa jajeczna. Dodac 3 lyzki soku z cytryny. Ciasto przelozyc do wysmarowanej tluszczem i wysypanej tarta bulka foremki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 35 minut, sprawdzic patyczkiem czy ciasto jest w srodku upieczone. Wyjac z foremki. Po wystudzeniu oblac lukrem z soku z cytryny i cukru pudru oraz posypac wiorkami kokosowymi.
Wypis dodaje do akcji:
Przepis z "Laura. Backen im Frühling" Nr 01/2013
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/03/Cytrynowy-baranek-wielkanocny-z-ciasta-ucieranego.html