Okres przedswiateczny i znow pieczenie baranka. Szukam optymalnego przepisu na swieta. W zeszlym roku wyprobowalam ten: Wielkanocny baranek 2012 .W zeszlym roku baran byl czarny ;) Tym razem pora na barankacytrynowego: Smaczny i bialy- oblany cytrynowym lukrem i obsypany wiorkami czekoladowymi :)Na forme o pojemnosci 0 , 7 l:1 cytryna75 g masla lub margaryny do pieczenia100 g cukruszczypta soli1 opakowanie cukru waniliowego2 jajka100 g maki25 g maki ziemniaczanej1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia100 g cukru pudru50 gwiorkow kokosowychCytryne umyc i otrzec skorke. Skorke cytrynowa utrzec w misce z sola, cukrem i cukrem waniliowym. Dodawac pojedynczo jajka ciagle ucierajac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i maka ziemniaczana, wymieszac z masa jajeczna. Dodac 3 lyzki soku z cytryny. Ciasto przelozyc do wysmarowanej tluszczem i wysypanej tarta bulka foremki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 35 minut, sprawdzic patyczkiem czy ciasto jest w srodku upieczone. Wyjac z foremki. Po wystudzeniu oblac lukrem z soku z cytryny i cukru pudru oraz posypac wiorkami kokosowymi.Wypis dodaje do akcji:Przepis z "Laura. Backen im Frühling" Nr 01/2013