ßßß Cookit - przepis na Sernik z jablkami

Sernik z jablkami

nazwa

Wykonanie

Jakby sernikoszarlotka ;) Nie wiem, jak to nazwac. Ciekawe polaczenie. A juz zaskakujaco smakuje orzechowo- marcepanowy spod. Zbyt wiele dobrego ;)
Na duza blache 40-42 cm (20 kawalkow)
150 g mielonych przechow laskowych
100 g masla
80 g cukru
1 paczka cukru waniliowego
skorka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
3 jaja
100 g surowej masy marcepanowej
200 g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
4 lyzki mleka
1 , 2 kg jablek
250 g marscapone
3 jaja
30 g cukru pudru
3 lyzki soku z cytryny
Orzechy uprazyc na patelni, wystudzic. Ubic mikserem cukier, miekkie maslo, cukier waniliowy, sol i skorke z cytryny na puszysta mase. Po koleji dodac 3 jajka. Mase marcepanowa zetrzec na tarce o srednich oczkach dodac do ubitej masy. Ubijac dalej mikserem. Make wymieszac z orzechami proszkiem do pieczenia. Dodawac do masy na przemian z mlekiem i ubijac krotko ok. 1 min.
Ciasto rozsmarowac na natluszczonej blasze. Jabkla obrac, wydrazyc gniazda nasienne, pokroic w osemki, ulozyc w rzedach na ciescie. Ser marscapone ubic z 3 jajkami, cukrem pudrem i sokiem z cytryny, zalac ciasto. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 40-45 minut.
Przepis pochodzi z czasopisma "Für Sie. Kochen&Verwöhnen" Nr 3/10.
Prosze o wybaczenie w kwestii zdjecia- znow wykonane telefonem komorkowym...
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/09/Nowy-wpis-Sernik-z-jablkami.html