ßßß Cookit - przepis na Francuska tarta z jablkami w bialo-czerwonej aranzacji

Francuska tarta z jablkami w bialo-czerwonej aranzacji

nazwa

Wykonanie

Pokusilam sie o zaaranzowanie tej francuskiej tarty z jablkami na bialo czerwono z okazji Bialo-Czerwonej Akcji na Durszlaku. Jesli czerwone jablka pozostawimy bez obierania i zalejemy biala smietanowa masa to i sama tarta bedzie bialo-czerwona :)
Na forme o srednicy 26 cm:
250 g maki
75 g cukru pudru
4 jajka
75 g zimnego masla
3 czerwone jablka
sok z 1 cytryny
100 g smietany creme fraiche
150 ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g cukru
2 lyzki mielonych orzechow laskowych (niekoniecznie)
Make, cukier puder, 1 jajko i maslo zagniesc na ciasto, owinac w folie i odstawic do lodowki na co najmniej 30 minut. Jablka pokroic w osemki i skropic sokiem z cytryny.
Ubic mikserem creme fraiche, mleko, 3 jajka, cukier waniliowy i cukier. Foremke wysmarowac tluszczem i posypac maka. Ciasto rozwalkowac i przelozyc do formy wykladajac ciastem tez brzegi formy. Posypac orzechami. Jablka poukladac spiralnie na ciescie. Zalac masa smietanowa i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem 150°C) ok 45-55 minut.
Przepis dodaje do akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/10/Francuska-tarta-z-jablkami-w-bialo-czerwonej.html