Wykonanie
Pokusilam sie o zaaranzowanie tej francuskiej tarty z
jablkami na bialo czerwono z okazji Bialo-Czerwonej Akcji na Durszlaku. Jesli czerwone
jablka pozostawimy bez obierania i zalejemy biala smietanowa masa to i sama
tarta bedzie bialo-czerwona :)
Na forme o srednicy 26 cm:250 g
maki75 g
cukru pudru4
jajka75 g zimnego
masla3 czerwone
jablkasok z 1
cytryny100 g
smietany creme fraiche150 ml
mleka1 opakowanie
cukru waniliowego100 g
cukru2 lyzki mielonych orzechow laskowych (niekoniecznie)
Make,
cukier puder, 1
jajko i
maslo zagniesc na ciasto, owinac w folie i odstawic do lodowki na co najmniej 30 minut.
Jablka pokroic w osemki i skropic
sokiem z cytryny.Ubic mikserem creme fraiche,
mleko, 3
jajka,
cukier waniliowy i
cukier. Foremke wysmarowac tluszczem i posypac
maka. Ciasto rozwalkowac i przelozyc do formy wykladajac
ciastem tez brzegi formy. Posypac
orzechami.
Jablka poukladac spiralnie na
ciescie. Zalac masa smietanowa i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem 150°C) ok 45-55 minut.
Przepis dodaje do akcji: