ßßß Cookit - przepis na Kruche drozdzowe rogaliki z jablkiem i karmelizowanym ...

Kruche drozdzowe rogaliki z jablkiem i karmelizowanym ...

nazwa

Wykonanie

Moj wymysl :) Mocno maslane w smaku. Receptura ciasta znana, choc nieco przeze mnie zmodyfikowana. Nadzienie i "polewa"- moja kreacja. Upieklam pelny polmisek- sztuk 42 na zakonczenie spotkan w grupie dla dzieci, do ktorej oczeszczal moj synek raz w tygodniu. Od 7 wrzesnia zaczyna sie "dorosle" przedszkole...
Ciasto:
250 g smietany 30%
2 paczki drozdzy suszonych
1 kostka masla o wadze 250 g
1 jajko
4 szklanki maki
1 opakowanie cukru wnailiowego
Nadzienie:
3 jablka
50 g cukru
1 lyzeczka cynamonu
sok z polowy cytryny
Polewa:
1 jajko
1 lyzka mleka
50 g brazowego cukru
Make wymieszac z cukrem waniliowym i drozdzami. Dodac jajko i smietane. Wymieszac. Dodac posiekane nozem maslo. Zagniesc szybko ciasto i wstawic do lodowki na godzine.
Jablka obrac, pokroic w czastki, skropic sokiem z cytryny. Cukier wymieszac z cynamonem.
Ciasto podzielic na 4 czesci. Z kazdej uwalkowac okragly placek, placek podzielic nozem na czesci. Na kazdej czastce ukladac po jednym- dwa kawalku jablka obtoczonego w cynamonowym cukrze.
Nastepnie zawijamy rogaliki i zaklejamy konce.
Jajko mieszamy w miseczce z mlekiem. Smarujemy ta mieszanina rogaliki, posypac na wierzchu brazowym curem.
Piec w temperaturze 190 °C ok. 20 min. Cukier sie pieknie karamelizuje tworzac apetyczna skorupke :)
Acha- moich rogalikow juz nie ma :) Zniknely blyskawicznie :)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/07/Kruche-drozdzowe-rogaliki-z-jablkiem-i.html