ßßß Cookit - przepis na Drozdzowe serduszka z dzemem

Drozdzowe serduszka z dzemem

nazwa

Wykonanie

Moja niespodzianka dla ukochanego na Walentynki- drozdzowe buleczki w ksztalcie serc nadziewane dzemem morelowym :)
Na 8 sztuk o wymiarach 10 (dlugosc) na 12 cm (szerokosc)
2 jajka
4 lyzki cukru
125 g masla lub margaryny do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
3 szklanki maki
2 lyzeczki suszonych drozdzy
pol szklanki mleka + nieco do smarowania
dzem morelowy
brazowy cukier do posypania
skorka otarta z 1 cytryny
Make przesiac do miski. Zrobic dolek, wsypac drozdze i wlac cieple mleko, odstawic do wyrosniecia. Jajka ubic ze skorka cytrynowa, cukrem i cukrem waniliowym na piane. Dodac do maki i drozdzy, dodac stopione maslo i wyrobic ciasto. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia do podwojenia objetosci (ok. 40 minut). Rozwalkowac na grubosc 2 cm. Foremka wykrawac 16 serduszek. Na polowie polozyc po lyzece marmolady, przykryc pozostalymi serduszkami i zalepic (wykonalam widelcem fantazyjny wzor ;) ). Odstawic na pol godziny do wyrosniecia. Posmarowac mlekiem i posypac brazowym cukrem. Piec w uprzednio nagraznym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 20- 25 minut.
Na zdjeciu haftowane serduszka, ktore otrzymalam od Michasi z bloga Haftowane Prezenty - po wiecej szczegolow zapraszam do mojego robotkowego bloga :)
Wszystkiego dobrego na Walentynki :)
Przepis z "Swiat Kobiety" 10/2011
Dodaje do akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/02/Drozdzowe-serduszka-z-dzemem.html