Wykonanie
Moja niespodzianka dla ukochanego na Walentynki-
drozdzowe buleczki w ksztalcie
serc nadziewane
dzemem morelowym :)
Na 8 sztuk o wymiarach 10 (dlugosc) na 12 cm (szerokosc)2
jajka4 lyzki
cukru125 g
masla lub
margaryny do pieczenia1 opakowanie
cukru waniliowego3 szklanki
maki2 lyzeczki
suszonych drozdzypol szklanki
mleka + nieco do smarowania
dzem morelowybrazowy cukier do posypaniaskorka otarta z 1
cytrynyMake przesiac do miski. Zrobic dolek, wsypac
drozdze i wlac cieple
mleko, odstawic do wyrosniecia.
Jajka ubic ze
skorka cytrynowa,
cukrem i
cukrem waniliowym na piane. Dodac do
maki i
drozdzy, dodac stopione
maslo i wyrobic ciasto. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia do podwojenia objetosci (ok. 40 minut). Rozwalkowac na grubosc 2 cm. Foremka wykrawac 16 serduszek. Na
polowie polozyc po lyzece
marmolady, przykryc pozostalymi serduszkami i zalepic (wykonalam widelcem fantazyjny wzor ;) ). Odstawic na pol godziny do wyrosniecia. Posmarowac
mlekiem i posypac
brazowym cukrem. Piec w uprzednio nagraznym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 20- 25 minut.
Na zdjeciu haftowane serduszka, ktore otrzymalam od Michasi z bloga Haftowane Prezenty - po wiecej szczegolow zapraszam do mojego robotkowego bloga :)Wszystkiego dobrego na Walentynki :)Przepis z "Swiat Kobiety" 10/2011Dodaje do akcji: