ßßß
Na 8 sztuk o wymiarach 10 (dlugosc) na 12 cm (szerokosc)2 jajka4 lyzki cukru125 g masla lub margaryny do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego3 szklanki maki2 lyzeczki suszonych drozdzypol szklanki mleka + nieco do smarowaniadzem morelowybrazowy cukier do posypaniaskorka otarta z 1 cytrynyMake przesiac do miski. Zrobic dolek, wsypac drozdze i wlac cieple mleko, odstawic do wyrosniecia. Jajka ubic ze skorka cytrynowa, cukrem i cukrem waniliowym na piane. Dodac do maki i drozdzy, dodac stopione maslo i wyrobic ciasto. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia do podwojenia objetosci (ok. 40 minut). Rozwalkowac na grubosc 2 cm. Foremka wykrawac 16 serduszek. Na polowie polozyc po lyzece marmolady, przykryc pozostalymi serduszkami i zalepic (wykonalam widelcem fantazyjny wzor ;) ). Odstawic na pol godziny do wyrosniecia. Posmarowac mlekiem i posypac brazowym cukrem. Piec w uprzednio nagraznym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 20- 25 minut.
Na zdjeciu haftowane serduszka, ktore otrzymalam od Michasi z bloga Haftowane Prezenty - po wiecej szczegolow zapraszam do mojego robotkowego bloga :)Wszystkiego dobrego na Walentynki :)Przepis z "Swiat Kobiety" 10/2011Dodaje do akcji: