Wykonanie
Buleczki kruchutkie, jak
ciastka. Niezbyt slodkie. Polecam z
konfitura na podwieczorek. Juz cwicze skrecanie i zawijanie, bo postanowilam wziac udzial w tym miesiacu w weekendowej
cukierni. A tam skrecania, zaplatania i zawijania dosc sporo ;)
Na 12 sztuk:50 ml
mleka200 g
masla lub
margaryny do pieczenia500 g
maki20 g swiezych
drozdzy1 lyzeczka
cukru1 opakowanie
cukru waniliowegoszczypta
soliskorka otarta z 1
cytryny lub 1
aromat cytrynowy3
jajkanieco
cukru perlistego do posypania
Mleko ogrzac.
Make wsypac do miski, zrobic w srodku dolek, w ktory wkruszyc
drozdze. Dodac letnie
mleko i
cukier. Wymeiszac z niewielka iloscia
maki, przykryc sciereczka i pozostawic na 15 minut w cieplym miejscu do wyrosniecia. Nastepnie dodac
cukier waniliowy,
skorke z cytryny lub aromat, sol,
jajka, oraz rozpusczone
maslo lub
margaryne. Zagniesc ciasto i zagniatac jeszcze przez jakies 5 minut. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem w cieplym miejscu na ok. 30 minut. Ciastow yjac z miski, obsypac
maka, zagniesc przez chwile na balcie, a nastepnie podzielic na 12 czesci. Kazda czesc uwalkowac na dlugosc 38-40 cm. Walki z ciasta skaldac na pol i zawijac konce wokol siebie. Posypac
cukrem perlistym, nieco go dociskajac. Spiralki polozyc na 2 blachy wylozone papierem do pieczenia, przykryc i ponownie odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 180°C) ok. 15-20 minut.
Przepis z: "Backlust. Brot backen" nr 8/2013