ßßß Cookit - przepis na Waniliowe spiralki

Waniliowe spiralki

nazwa

Wykonanie

Buleczki kruchutkie, jak ciastka. Niezbyt slodkie. Polecam z konfitura na podwieczorek. Juz cwicze skrecanie i zawijanie, bo postanowilam wziac udzial w tym miesiacu w weekendowej cukierni. A tam skrecania, zaplatania i zawijania dosc sporo ;)
Na 12 sztuk:
50 ml mleka
200 g masla lub margaryny do pieczenia
500 g maki
20 g swiezych drozdzy
1 lyzeczka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
skorka otarta z 1 cytryny lub 1 aromat cytrynowy
3 jajka
nieco cukru perlistego do posypania
Mleko ogrzac. Make wsypac do miski, zrobic w srodku dolek, w ktory wkruszyc drozdze. Dodac letnie mleko i cukier. Wymeiszac z niewielka iloscia maki, przykryc sciereczka i pozostawic na 15 minut w cieplym miejscu do wyrosniecia. Nastepnie dodac cukier waniliowy, skorke z cytryny lub aromat, sol, jajka, oraz rozpusczone maslo lub margaryne. Zagniesc ciasto i zagniatac jeszcze przez jakies 5 minut. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem w cieplym miejscu na ok. 30 minut. Ciastow yjac z miski, obsypac maka, zagniesc przez chwile na balcie, a nastepnie podzielic na 12 czesci. Kazda czesc uwalkowac na dlugosc 38-40 cm. Walki z ciasta skaldac na pol i zawijac konce wokol siebie. Posypac cukrem perlistym, nieco go dociskajac. Spiralki polozyc na 2 blachy wylozone papierem do pieczenia, przykryc i ponownie odstawic do wyrosniecia na 30 minut. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 180°C) ok. 15-20 minut.
Przepis z: "Backlust. Brot backen" nr 8/2013
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/05/Waniliowe-spiralki.html