Wykonanie
Mialam spora przerwe w gotowaniu i pieczeniu- znow przeiebienie i brak sil na stanie w kuchni i wymyslanie czegos nowego ;) Ale Swieta tuz tuz, wiec w koncu
pora na babe. Na przedswiateczna chandre najlepiej pomoze pieczenie.
Babe dedykuje natalijce82 ;) Jest to jeden z latwiejszych wypiekow
drozdzowych, swietnie smakuje i nie wymaga makabrycznej ilosci zoltek, jak wiekszosc innych bab, o zolty kolor przeciez zadba
szafran. Powodzenia w pieczeniu! :)3 szklanki
maki (600 g)3
jajka1,25 szklanki
mleka1 szklanka
cukru pudru1 torebka
cukru waniliowego130 g siekanych migdalow100 g
rodzynek1 torebka
szafranu (mielony badz w nitkach- mialam w nitkach ok. 5-7 nitek)50 g
drozdzy swiezych4 plaskie lyzki
masla lub
margaryny do pieczenia3 lyzki
cukruszczypta
solitluszcz do formy
Make wsypac do miski, wbic
jaja. Dodac 3 lyzki
cukru,
cukier waniliowy i szczypte
soli. Wymieszac.
Mleko lekko ogrzac (nie ma byc gorace), rozpuscicw nim
drozdze,
szafran i
maslo. Dodac do
maki. Wyrobic wszystkie skladniki drewniana lyzka na jednolita mase (ciasto powinno byc dosc luzne). Nastepnie dodac
rodzynki i
migdaly i ponownie wymieszac. Przykryc odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce na pol godziny. Jeszcze raz dokladnie wymieszac (ciasto ma odstawac od lyzki), przelozyc do natluszczonej formy i odstawic na 20 minut do wyrosniecia. Piekarnik nagrzac do 175°C. Piec godzine. W
polowie peiczenia przykrylam folia aluminiowa, a i tak babka wyszla mocno brazowa. Przygotowac
lukier-
cukier puder rozpuscic w 2-3 lyzkach wrzatku. Posmarowac lekko przestygnieta babe.