ßßß Cookit - przepis na Wielkanocna baba szafranowa

Wielkanocna baba szafranowa

nazwa

Wykonanie

Mialam spora przerwe w gotowaniu i pieczeniu- znow przeiebienie i brak sil na stanie w kuchni i wymyslanie czegos nowego ;) Ale Swieta tuz tuz, wiec w koncu pora na babe. Na przedswiateczna chandre najlepiej pomoze pieczenie.
Babe dedykuje natalijce82 ;) Jest to jeden z latwiejszych wypiekow drozdzowych, swietnie smakuje i nie wymaga makabrycznej ilosci zoltek, jak wiekszosc innych bab, o zolty kolor przeciez zadba szafran. Powodzenia w pieczeniu! :)
3 szklanki maki (600 g)
3 jajka
1,25 szklanki mleka
1 szklanka cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
130 g siekanych migdalow
100 g rodzynek
1 torebka szafranu (mielony badz w nitkach- mialam w nitkach ok. 5-7 nitek)
50 g drozdzy swiezych
4 plaskie lyzki masla lub margaryny do pieczenia
3 lyzki cukru
szczypta soli
tluszcz do formy
Make wsypac do miski, wbic jaja. Dodac 3 lyzki cukru, cukier waniliowy i szczypte soli. Wymieszac. Mleko lekko ogrzac (nie ma byc gorace), rozpuscicw nim drozdze, szafran i maslo. Dodac do maki. Wyrobic wszystkie skladniki drewniana lyzka na jednolita mase (ciasto powinno byc dosc luzne). Nastepnie dodac rodzynki i migdaly i ponownie wymieszac. Przykryc odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce na pol godziny. Jeszcze raz dokladnie wymieszac (ciasto ma odstawac od lyzki), przelozyc do natluszczonej formy i odstawic na 20 minut do wyrosniecia. Piekarnik nagrzac do 175°C. Piec godzine. W polowie peiczenia przykrylam folia aluminiowa, a i tak babka wyszla mocno brazowa. Przygotowac lukier- cukier puder rozpuscic w 2-3 lyzkach wrzatku. Posmarowac lekko przestygnieta babe.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/04/Wielkanocna-baba-szafranowa.html