ßßß Cookit - przepis na Drozdzowy zawijaniec z nadzieniem daktylowo- marcepanowym

Drozdzowy zawijaniec z nadzieniem daktylowo- marcepanowym

nazwa

Wykonanie

Ciasto drozdzowe bylo popisowym wypiekiem mojej babci. Pamietam, jak dlugo mieszala je drewniana palka, wystrugana kiedys przez dziadka z bardzo twardego drewna. Nie wiem z jakiego drzewa- palka byla ciemnobrazowa. A babcia nie gniotla ciasta rekoma- byly juz mocno nadwyrezone i poskrecane przez reumatyzm. Babcia "gniotla" je drewniana palka... Pieczone w garnku w elektrycznym piekarniku. Z ciemna przypieczona skorka i cukrowa posypka na wierzchu- leciutkie jak pyl... Czasem tez robila drozdzowego zawijanca z dzemnem. Ten moj dzisiejszy to nieco hold dla mojej niezyjacej juz od dawna babci, dla jej spracowanych rak. I dla drewnianej palki... Moze bez niej ciasto nie bylo by az tak pyszne? Wiecie, ze ona wciaz jest w uzyciu w domu moich rodzicow? Magiczna jakas, nie? ;)
1 duzy zawijaniec
500 g maki
1 opakowanie cukru waniliowego
1/4 l mleka
42 g swiezych drozdzy
50 g masla lub margaryny do pieczenia
50 g cukru
2 jajka
szczypta soli
200 g suszonych daktyli bez pestek
150 orzechow wloskich luskanych
300 g surowej masy marcepanowej
5 lyzek likieru wisniowego
Make wsypac do miski, w srodku zrobic wglebienie. Mleko wymieszac z cukrem waniliowym i ogrzac, aby bylo letnie, wkruszc drozdze, wlac do zaglebienia w misce z maka, przykryc i odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce na ok. 15 minut. Tluszcz rozpuscic, dodac do maki, dodac 1 jajko, cukier i sol, a nastepnie zagniesc ciasto, ktore odstawic pod przykryciem na 30-40 minut do wyrosniecia.
Daktyle pokroic, zmielic w mikserze wraz z orzechami na jednolita mase. Dodac posiekany marcepan, likier wisniowy i 1 jajko, wyrobic. Ciasto rozwalkowac na posypanej maka stolnicy w prostokat o wymiarach 30x45 cm. Rozlozyc nadzienie, zwinac poczynajac od dluzszego boku. Ponownie przykryc i odstawic do wyrosniecia na ok. 10 minut. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 175°C ) ok. 30- 40 minut. Mozna polukrowac.
Przepis na podstawie przepisu z: "Mini Extra. Backen mit Liebe" nr 4/2009
Przepis dodaje do akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/01/Drozdzowy-zawijaniec-z-nadzieniem-daktylowo.html