Wykonanie
Czyli pieczone... kluski! Specjalnosc z kuchni Gornego Slaska, a takze z
Moraw. W rodzinie mojego
meza owiane tajemnica, porzadane i uwielbiane ;) Wlasnie te kluski postanowilam "sprzedac" innym, czyli zaprosic do wspolnego pieczenia moje durszlakowe kolezanki. Przepis na moje buchty mial byc jak najbardziej zblizony do tego rodzinnego- a sa to kluski, jak po raz kolejny powtorze, a nie drozdzowka, czyli slodkie ciasto. W moim przepisie
cukru zatem niewiele, nawet
mleka skapo ;) Mimo to buchty smakuja pysznie- z wierzchu chrupiace, a w srodku mieciutkie, jak puch. Bardzo polecam! Zniknely ze
stolu podczas jednego popoludnia i wieczoru :)Na ok. 15-16 sztuk:20 g swiezych
drozdzy1 lyzka cieplego
mleka (wzielam 2)250 g
maki1
jajko25 g
masla + 2 lyzkiszczypta
soli1 lyzeczka
cukruok. 80 ml
wody1.
Make przesiac przez sito do miski. W misce zrobic zaglebienie i pokruszcy w nie
drozdze. Wlac
mleko, wymieszac z
drozdzami, posypac
maka, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na ok. 15 minut.2. Dodac pozostale skladniki oprocz dwoch lyzek
masla i wyrobic ciasto. Odstawic do wyrosniecia na ok. 20-40 minut do podwojenia objetosci.3. Z ciasta uformulowac walek i pokroic na 15 rownych kawalkow.4. 2 lyzki
masla roztopic, wylac do naczynia do zapiekania. Z kawalkow ciasta uformulowac kulki, obtaczac je w
masle i ukladac ciasno jedna przy drugiej w naczyniu do zapiekania.
5. Pozostawic jeszcze na 15 minut w cieple do wyrosniecia.
6. Nastepnie piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 przez ok. 25 minut.
Mozna nadziewac
owocami np.
truskawkami,
wisniami,
sliwkami, albo
dzemem. Mozna podac z sosem
wanilowym, karmelowym,
cytrynowym...Mysle, ze fantazja wam cos podpowie :) U nas byly w wersji bez niczego- nastepnym razem
moze beda z malinami?Za wspolne pieczenie dziekuje: Asiek, Prezydentowej, Pe_es, Co_by_tu_zjesc, MamieBartka .Przepis dodaje do akcji: