Wykonanie
Składniki na około 19 bułeczek:780 g
mąki pełnoziarnistej (można użyć pół na pół z pszenną)500 g letniej
wody15 g świeżych
drożdży lub 7 g suchych
drożdży1 łyżka
cukru2 łyżeczki
soliPonadto:1
jajko wymieszane z łyżką
mleka do posmarowaniakilka łyżek
maku do posypaniaPrzygotować rozczyn z 260 gramów
mąki, letniej
wody,
cukru i świeżych
drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut*. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę
mąki,
sól i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić na 1 godzinę.Gotowe ciasto podzielić na 19 części, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez około 30 minut (przykryte). Przed włożeniem do piekarnika
bułki posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i posypać
makiem. Naciąć wzdłuż
ostrym nożem.Piec w temperaturze 220°C przez 25 minut ( ja piekłam około 18 minut). Wystudzić na kratce.*
drożdże suche wystarczy wymieszać z
mąką.SMACZNEGO !!!