Wykonanie
Dziś postanowiłam zrobić chlebek do święconki, choć znając życie w piątek
będę robiła ponownie;Pskorzystałam z przepisu zamieszczonego tutaj .Ponieważ u mnie się nie przepada za
kminkiem, ominęłam go.To chyba z jutrem nie mam problemów z
pieczywem;P
Składniki200g
maki1/2 łyżeczki
soli1/3 łyżeczki
cukru150g
wody1/2 łyżeczka
drożdżydodatkowo:1
jajko1 łyżeczka
mlekaziarna do posypaniaPrzygotowanie:Zmieszać wszystkie suche składniki.Dodać
wodę i wymieszać. ja skorzystałam z silikonowej szpatułki, bo do rąk kleiło sie tak bardzo, że dodałam jeszcze garść
mąki.Odstawić na 2godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie uformować małe bochenki
chleba i pozostawić do wyrośnięcia na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na około 40 minut.
Chlebki naciąć i posmarować rozmąconym
jajkiem zmieszanym z łyżką
mleka, posypać ziarnami.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C.Smacznego;)